El govern britànic preveu desordres i ‘escassetat’ de medicaments i aliments si hi ha un Brexit sense acord

  • Un document intern anticipa retards pels camions de fins a dos dies a la frontera si el Regne Unit marxa de la UE sense pacte

VilaWeb
Façana del parlament britànic. Fotografia: EFE/EPA/Andy Rain
Redacció
12.09.2019 - 12:29
Actualització: 12.09.2019 - 18:13

El govern britànic preveu que hi hagi desordres públics i ‘escassetat’ de medicaments i aliments si el Regne Unit surt de la Unió Europea el 31 d’octubre sense un acord. Un informe intern de l’executiu de Boris Johnson, publicat a petició del parlament, diu que un Brexit desordenat podria fer augmentar el preu del menjar i el combustible, afectant de manera ‘desproporcionada’ els més pobres, a més de ‘disrupcions’ durant sis mesos en el subministrament de medicaments. El document, que diu que presenta ‘el pitjor escenari possible’, destaca el risc de retards a la frontera amb camions esperant més de dos dies per a travessar el canal de la Mànega.

El text també apunta que algunes companyies deixarien de comerciar amb el Regne Unit, creixeria el mercat negre i hi hauria dificultats amb l’assistència social si els britànics marxen de la Unió Europea de manera abrupta. Aquest document forma part de l’anomenada operació Yellowhammer que prepara la sortida sense acord del Regne Unit.

El primer ministre, Boris Johnson, és partidari de pactar el Brexit amb Brussel·les, però amenaça de marxar de la Unió Europea el 31 d’octubre sense cap acord. D’aquesta manera, es nega a demanar una tercera pròrroga del Brexit, tal com exigeix la recent llei del parlament britànic, que també requereix l’aval de la cambra per a abandonar el bloc sense un pacte. Boris Johnson no compta ara mateix amb una majoria parlamentària al parlament, suspès des de dimarts fins al 14 d’octubre, i que va descartar de convocar eleccions anticipades.

Negociacions a Brussel·les

Des de final d’agost, els equips negociadors del Brexit s’han reunit com a mínim dues vegades per setmana a la capital europea per mirar de tancar un acord. El líder conservador s’oposa al pla de contingència irlandès, creat per evitar una frontera dura a l’illa, que inclou l’Acord de Retirada pactat per la seva predecessora, Theresa May. Però Brussel·les recrimina a Johnson que no presenti propostes concretes per a superar aquesta discrepància.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor