Brexit.- El Regne Unit proposa la UE mantenir una “unió duanera temporal” després del Brexit

  • el Regne Unit pretén mantenir una "unió duanera temporal" amb la Unió Europea després del Brexit, per afavorir una transició suau en l'intercanvi de mercaderies entre les parts, segons ha informat aquest dimarts el Govern britànic en un comunicat en el qual s'avança a la publicació en les properes hores d'un informe més detallat sobre l'assumpte que ha elaborat el Ministeri per a la Sortida de la UE (DExEU, per les seves sigles en anglès).

VilaWeb
Redacció
15.08.2017 - 12:26

LONDRES, 15 (EUROPA PRESS)

el Regne Unit pretén mantenir una “unió duanera temporal” amb la Unió Europea després del Brexit, per afavorir una transició suau en l’intercanvi de mercaderies entre les parts, segons ha informat aquest dimarts el Govern britànic en un comunicat en el qual s’avança a la publicació en les properes hores d’un informe més detallat sobre l’assumpte que ha elaborat el Ministeri per a la Sortida de la UE (DExEU, per les seves sigles en anglès).

“Els ministres (del sector) anunciaran la seva intenció de buscar un període interí amb la UE d’estreta associació duanera que permeti una transferència suau i ordenada cap al nou règim. Una possibilitat seria una unió duanera temporal”, resa la nota oficial difosa per Downing Street.

El Govern de Theresa May indica que aquesta unió duanera tindrà una durada “limitada” però no especifica el marc temporal. El ministre pel Brexit, David Davis, ha il·luminat sobre aquest punt en unes declaracions a la televisió britànica, indicant que no podrà perllongar-se més enllà de 2022, quan estan previstes les properes eleccions generals.

L’objectiu declarat pel número Deu és que l’intercanvi de mercaderies entre les parts transcorri sense majors obstacles fins que puguin arribar a un nou acord sobre la matèria, que serà ja el definitiu. Londres ha anticipat que la seva intenció és pactar amb Brussel·les un acord duaner “extremadament senzill” o fins i tot una “relació” que mantingui lliure de traves comercials les fronteres.

Davis ha confessat referent a això que està preocupat pel “precipici” al que s’enfrontarà el comerç britànic si arriba al 2019, data límit per al divorci, sense un pacte que substitueixi el règim vigent. “Tindrem un nou sistema però arribarà tan sol uns mesos abans que ens anem (de la UE), per la qual cosa crec que que serà molt millor si hi ha un breu període en el qual es mantenen els acords actuals”, ha sostingut.

POSSIBLES FRICCIONS

No obstant això, el ministre pel Brexit ha esbossat certes condicions per a aquesta “unió duanera temporal” que podrien generar el rebuig de la Unió Europea, perquè suposarien mantenir al Regne Unit com a soci privilegiat.

Així, Davis ha aclarit que, encara que als membres de la UE no se’ls permet arribar a acords duaners amb tercers països perquè aquestes competències recauen sobre Brussel·les, el Regne Unit pretén negociar –no tancar– els seus propis tractes comercials mentre forma part de la unió temporal.

L’únic precedent és Turquia, que no és membre de la UE però està integrat en una unió duanera ideada per a béns industrials que li permet seguir negociant els seus propis acords comercials de caràcter bilateral.

A més, el ministre britànic s’ha mostrat poc inclinat al fet que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea segueixi exercint d’àrbitre comercial a partir del 2019.

FUTURA RELACIÓ AMB LA UE

L’informe que es publicarà aquest dimarts és el primer d’una sèrie de documents que el Govern britànic donarà a conèixer durant els propers dies amb la seva proposta pel Brexit i sobre la “profunda i especial” relació que el país desitja mantenir amb el bloc comunitari una vegada es produeixi la ruptura.

Aquests informes recolliran propostes sobre assumptes relacionats amb la regió britànica d’Irlanda del Nord i Irlanda, amb “la continuïtat en la disponibilitat de béns per a la UE i per al Regne Unit” i amb “la confidencialitat i l’accés als documents oficials” després del Brexit, d’acord amb el DExEU.

No obstant això, l’assumpte que més urgeix la UE –el ‘compte’ que el Regne Unit haurà de saldar abans de trencar amb l’organització regional– no estarà resolt a l’octubre, quan està prevista la nova ronda de negociacions entre les parts, segons ha revelat aquest dimarts Davis.

“Tindrem un llarg regateig”, ha pronosticat. El negociador cap de la UE pel Brexit, Michel Barnier “està molest amb nosaltres” perquè encara no hem donat una xifra, però “serà dur i difícil” perquè “no acabarem pagant 10.000 milions d’euros a l’any, que és el que ja estem pagant”, ha assenyalat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor