23.05.2019 - 11:40
|
Actualització: 23.05.2019 - 16:18
Les paraules del ministre d’Educació francès, Jean-Michel Blanquer, contra l’educació amb immersió en llengües no franceses han despertat indignació a la xarxa d’escoles la Bressola. Blanquer va presentar dimarts al senat francès la nova llei d’educació, coneguda com a llei Blanquer, un text contra el qual la comunitat educativa ja s’havia queixat amb vagues i manifestacions abans de l’aprovació a l’assemblea francesa, al febrer. Professors, pares i alumnes protesten perquè entenen que la llei és un primer pas per a desballestar l’educació pública francesa amb mesures com la unificació de l’escola primària i la secundària i el finançament de l’educació infantil privada per part de les administracions locals. La llei també inclou punts polèmics com ara la suspensió de l’atur dels pares dels alumnes que s’absentin de classe.
Durant el discurs al senat francès, Blanquer també va posar sota la diana el model d’immersió lingüística de xarxes d’escoles com la Bressola i Diwan, que ensenya en bretó. ‘Defensant el bilingüisme arribem a la immersió, i no és el mateix. Per definició, la immersió és unilingüisme. La noció d’educació infantil immersiva implica que els infants tan sols parlen la llengua regional’, va dir. I va afegir: ‘Des d’un punt de vista pedagògic, hi ha molta discussió sobre aquesta qüestió. Podríem dir que cognitivament no és pas bo, sobretot si un infant és en un context on no sap francès.’
Blanquer va reconèixer que hi havia jurisprudència que obligava l’estat francès a ‘afavorir les llengües regionals’, però: ‘No les hem d’afavorir fins al punt que ja no es parli francès a l’escola’. Escolteu les paraules de Blanquer en aquest vídeo de Le Télégramme:
En un comunicat, la Bressola diu que ‘el senyor ministre sembla ignorar els resultats de les avaluacions a la primària i els de l’examen estatal de final de col·legi’ que, segons diu, són superiors a la mitjana de l’estat francès i ‘mostren clarament que l’ensenyament immersiu en català no solament no desfavoreix l’aprenentatge del francès sinó que, al contrari, el beneficia’. A més, afegeixen, el francès és ensenyat amb el nombre d’hores necessàries per al ple domini oral i escrit de la llengua.
El text recorda a Blanquer que els centres de la Bressola van obtenir el concert amb l’estat l’any 1995, i de llavors ençà, són reconeguts competents per a complir les funcions educatives de qualsevol infant de l’estat francès. ‘La Bressola no pot acceptar que el senyor ministre denigri en dues frases la feina de recerca pedagògica de més de quaranta anys i el convida a visitar les nostres escoles per adonar-se de l’absurditat de les seues declaracions’, acaba el text.
Podeu llegir el comunicat sencer: