25.05.2017 - 10:02
MADRID, 25 (EUROPA PRESS)
El Govern del Brasil ha ordenat el desplegament de les Forces Armades del país per protegir la zona dels ministeris de Brasília, on milers de persones s’han sumat aquest dimecres en una manifestació als carrers per reclamar la celebració d’eleccions anticipades i la dimissió de l’actual president, Michel Temer.
El ministre de Defensa, Raúl Jungmann, ha informat que els soldats ja estan posicionats al voltant del Palau de Planalto (Presidència) i d’Itamaraty (Ministeri de Relacions Exteriors), si bé envoltaran tots els ministeris i el Congrés.
Segons Jungmann, el desplegament és necessari perquè ‘Ocupa Brasília’, una manifestació que estava prevista que fos pacífica ha degenerat “en violència, manca de respecte i amenaça de les persones”, tal com ha recollit Agencia Brasil.
Alguns mitjans parlen d’un contingent format per uns 1.500 militars, encara que encara se’n desconeix la xifra oficial.
El titular de la cartera de Defensa ha explicat que l’ordre ha estat decretada pel mateix president “a sol·licitud del president de la Cambra, Rodrigo Maia”, després d’assenyalar que Temer considera “inacceptable” el “descontrol” registrat.
“I no permetrà que actes com aquest interrompin un procés que es desenvolupa de manera democràtica i amb respecte a les institucions”, ha advertit.
“ELECCIONS GENERALS JA”
Unes 25.000 persones –segons les autoritats– han participat en aquestes protestes, que han tingut com epicentre una marxa cap al Congrés. Sindicats i moviments socials havien cridat la ciutadania a sortir al carrer per queixar-se de les reformes que vol impulsar el Govern i reclamar “eleccions generals ara”, com deia una de les pancartes.
La marxa ciutadana ha estat interceptada per la Policia Federal prop del perímetre que s’havia erigit per protegir tant la seu parlamentària com el Palau Presidencial i el Tribunal Suprem. Els agents han llançat gasos lacrimògens per respondre suposats actes de vandalisme.
“El gas fa mal, però en fa molt més perdre drets”, ha lamentat un manifestant citat pel diari ‘O Globo’. Els mitjans locals també han informat de diversos detinguts en el marc d’aquests enfrontaments.
A l’interior del Parlament, els legisladors s’han reunit per parlar d’una eventual transició si Temer renuncia o és destituït pels escàndols. Si això passa –el president ha dit que no dimitirà–, el Congrés tindria 30 dies per triar un successor que lideri al país fins a les eleccions del 2018.
El mandatari es troba en el punt de mira del Tribunal Suprem després que la setmana passada sortís a la llum una gravació en la qual presumptament comprava el silenci de l’expresident de la Cambra de diputats Eduardo Cunha després de la seva detenció. Temer al·lega que el document ha estat editat i nega qualsevol irregularitat.