08.07.2022 - 10:53
|
Actualització: 08.07.2022 - 12:01
El jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Lucas, encarregat d’autoritzar l’espionatge del CNI en el Catalangate, ha decidit d’apartar-se de les deliberacions dels recursos de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, que tenen l’objectiu d’anul·lar unes quantes sentències del Suprem espanyol que qüestionen la seva condició d’eurodiputats. Lucas havia participat en aquestes sentències. Cal tenir en compte que Lucas, mentre dirimia sobre els exiliats i els seus drets polítics, també avalava que el servei d’intel·ligència espanyol espiés l’advocat dels tres eurodiputats, Gonzalo Boye.
En un escrit a la sala contenciosa administrativa del Suprem, al qual ha tingut accés VilaWeb, Lucas assegura que no ha tingut mai cap mena d’informació sobre l’estratègia judicial de Puigdemont, Comín i Ponsatí arran de l’espionatge del CNI, però afegeix que s’aparta de les deliberacions per tal de preservar l’aparença d’imparcialitat. El president de la sala, César Tolosa, ha acceptat aquesta renúncia.
“Puc dir, sense trencar el secret al qual m’obliga la llei, que no he rebut cap informació del Centre Nacional d’Intel·ligència sobre l’estratègia de defensa de la qual parlen els escrits de promoció de l’incident de nul·litat de les actuacions”, diu el magistrat en l’escrit, que va ser presentat el 20 de juny.
Ara fa pocs mesos, en la comissió de secrets oficials, l’ex-directora del CNI Paz Esteban va reconèixer que Lucas havia permès l’espionatge d’una vintena de persones relacionades amb l’independentisme. En el cas de Boye, el seu mòbil va ser intervingut el 2019 –amb unes quantes pròrrogues–, amb l’argument que calia evitar la secessió de Catalunya i el desprestigi d’Espanya.
Amb motiu d’això, Boye va presentar els incidents de nul·litat sobre les decisions del Suprem que afecten Puigdemont, Comín i Ponsatí, tot adduint la manca d’imparcialitat de Lucas, que havia tingut “un elevat grau de detall” sobre la seva estratègia processal gràcies a l’espionatge.