19.08.2024 - 10:22
|
Actualització: 19.08.2024 - 12:33
L’advocat Gonzalo Boye ha presentat una denúncia al Consell General del Poder Judicial espanyol (CGPJ) contra el jutge Pablo Llarena perquè encara no ha resolt els recursos de reforma de Carles Puigdemont i Toni Comín contra la no-aplicació de la llei d’amnistia. Segons que ha pogut saber VilaWeb, Boye assenyala que “la desatenció i el retard injustificat i reiterat en la tramitació i resolució dels recursos” representa una infracció disciplinària de la llei orgànica del poder judicial (concretament, dels articles 417.9, 418.11 i 419.3). A més, recorda que ha advertit dues vegades el magistrat sobre la seva estratègia dilatòria.
El primer de juliol, Llarena va decidir que deixava Puigdemont, Comín i Puig fora de l’amnistia amb una interpretació kafkiana del delicte de malversació. A més, els va mantenir vigent les ordres de detenció dins l’estat espanyol. El 8 i 9 de juliol, Boye va presentar recursos contra la no-aplicació de l’amnistia i, posteriorment, contra les ordres de detenció.
No va ser fins el 22 de juliol, després d’una queixa del lletrat per l’incompliment dels terminis que preveu la llei d’enjudiciament criminal, que Llarena va traslladar els recursos a les parts. Els va donar dos dies per a presentar al·legacions, però se’n va anar de vacances sense haver resolt els recursos, que previsiblement resoldrà el mes de setembre.
Dit això, el 7 d’agost, Llarena va suspendre les vacances i va tornar a Madrid arran del retorn i possible detenció de Puigdemont. El dia 9, després de confirmar-se que el dirigent de Junts havia tornat a Waterloo, va dictar dues providències en què exigia explicacions als Mossos d’Esquadra i al Ministeri d’Interior espanyol. Se’n va tornar a anar de vacances sense haver resolt els recursos.
“L’excel·lentíssim magistrat instructor va sol·licitar de deixar sense efecte la seva llicència de vacances amb el desig evident de supervisar la captura del molt honorable senyor Carles Puigdemont i Casamajó, cosa que, a més de posar de manifest la malícia de la dilació, indica que no hi ha cap raó justificada de cap mena per a no resoldre’ls dins el termini legal”, escriu l’advocat.
El 13 i 14 d’agost, Boye va tornar a presentar escrits de queixa perquè no havia resolt els recursos. Arran de la inacció del Suprem, el lletrat ha decidit de fer un pas més i portar el cas al CGPJ, que avui es reuneix per elegir un nou president.
Què passarà amb els recursos?
La cosa més lògica és que Llarena es pronunciï sobre els recursos en algun moment del setembre. El recurs de reforma, que previsiblement serà desestimat, és un pas imprescindible perquè Puigdemont, Puig i Comín puguin fer un recurs d’apel·lació al Suprem mateix, i l’haurà de resoldre una sala formada per tres magistrats. Si també és denegat, les defenses podran anar finalment al Tribunal Constitucional espanyol i a la justícia europea.
Amb la maniobra de dilació, Llarena ha aconseguit d’empènyer el cas dels exiliats catalans més enllà del ple d’investidura de Salvador Illa i de l’11 d’agost, quan s’esgotava el termini de dos mesos perquè s’apliqués la llei d’amnistia i es retiressin les mesures cautelars contra els represaliats en causes vinculades amb el procés.