Boye defensa al senat espanyol que la llei d’amnistia resistirà a qualsevol recurs en contra

  • L'advocat de Puigdemont considera que les crítiques a la norma sorgeixen de posicions polítiques i no pas tècniques

VilaWeb
L'advocat Gonzalo Boye, avui a la comissió del senat espanyol que analitza la llei d'amnistia (fotografia: ACN).

EFE / Redacció

25.04.2024 - 18:20
Actualització: 25.04.2024 - 19:06

Gonzalo Boye, advocat del president Carles Puigdemont, ha defensat avui al senat espanyol que l’amnistia era bona per a tothom i que resistirà el pas del temps i el pes de qualsevol recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) espanyol o davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Segons Boye, serà el tribunal europeu el primer a pronunciar-se sobre la norma, actualment en tramitació al senat després del vistiplau del congrés, perquè “primer cal veure si és conforme al dret de la Unió”, i s’ha mostrat convençut que compleix amb els requisits establerts per la Comissió de Venècia i també la jurisprudència del TJUE.

“Crec en la llei i crec en l’estat de dret”

Ho ha dit durant la compareixença a petició de Junts per Catalunya en la comissió conjunta Constitucional-Justícia del senat, encarregada de redactar la ponència sobre la proposició de llei d’amnistia.

“Crec en la llei i crec en l’estat de dret”, ha defensat l’advocat, convençut que si la norma s’aplica correctament: “No és el president Puigdemont el que ha d’estar confiat, sinó tots aquells que entren dins de la llei, que són diversos centenars de persones”.

Boye considera que les crítiques a la norma sorgeixen de posicions polítiques i no pas tècniques, i considera que hi ha una essencial diferència entre l’amnistia i l’indult, a ulls del TJUE. L’amnistia, segons que ha dit, despulla el caràcter delictiu dels fets als quals s’aplica, mentre que l’indult perdona la comissió d’un delicte. “Els indults, tant generals com individuals, són mesures de gràcia, mentre que les amnisties són mesures legislatives”, ha afegit.

Tot i que s’ha mostrat convençut que la norma superarà el cànon de constitucionalitat, ha precisat que qui ha de determinar si s’adequa a la constitució espanyola és el Tribunal Constitucional (TC) i la resta, ha opinat, són consideracions polítiques.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor