11.01.2025 - 21:40
|
Actualització: 11.01.2025 - 22:53
Demà reprendrà el macrojudici a l’Audiència espanyola pel suposat cas de narcotràfic vinculat a José Ramón Prado Bugallo, àlies Sito Miñanco, en què la fiscalia acusa Gonzalo Boye d’haver participat en l’emblanquiment de diners procedents de la venda de droga. Li demana nou anys i nou mesos de presó i la inhabilitació com a advocat. La part més decisiva del judici per a Boye encara ha d’arribar, aquestes setmanes vinents, però durant la primera fase, el mes de desembre passat, ja hi va haver uns primers testimonis de policies les declaracions dels quals complicaven força el relat acusatori dels fiscals. Fins ara, no hi ha hagut cap testimoni que hagi enfortit l’acusació, ans al contrari, i encara resten per passar davant el tribunal presidit per Félix Guevara el gruix dels proposats per Boye.
Ara per ara, els policies espanyols proposats com a testimoni per l’acusació i que eren a l’aeroport de Madrid el 6 de febrer de 2017, quan van intervenir nou-cents mil euros que la fiscalia afirma que provenien de la droga, han contradit l’acusació d’emblanquiment de diners contra Boye. Perquè han dit que totes les persones que els duien amagats quan els els van intervenir afirmaven que eren d’una mateixa persona, l’empresari Manuel González Rubio, un que els duia al damunt i que va declarar que els volia portar a Colòmbia per a una inversió de la seva empresa de seguretat. González Rubio, com a vell client del despatx de Boye, va demanar a l’advocat que l’ajudés a recuperar-los i en certifiqués l’origen, que era la compra-venda d’unes lletres.
Segons la fiscalia, Boye va falsificar els documents per mirar d’ocultar que els diners provenien realment de la droga, però encara no hi ha hagut cap testimoni de l’acusació que hagi fet tal afirmació en les jornades del judici que s’han fet fins ara a l’Audiència espanyola. Els agents que eren a l’aeroport es van limitar a dir que els passatgers que duien aquells diners aleshores havien declarat “de manera lliure, voluntària i espontània” que eren de González Rubio.
A més, una altra testimoni important que va declarar en la darrera jornada del judici abans de l’aturada de Nadal, va fer una afirmació molt important per a la defensa de Boye: Ángeles Rodríguez Lorenzo, responsable del SEPBLAC, l’organisme espanyol sobre la prevenció de l’emblanquiment de capital, va declarar que no havia vist cap indici d’infracció ni de comissió de cap delicte quan inspeccionava els expedients sobre l’origen dels diners intervinguts. Perquè, si hagués estat així, tal com reconeixia, n’hauria hagut d’alertar la fiscalia i alguna autoritat judicial.
Aquesta segona part del judici arrencarà encara amb les declaracions de testimonis policíacs proposats per la fiscalia. No serà fins passades unes quantes sessions que podran declarar els testimonis de les defenses; la de Boye proposa, entre més, l’agent de la policia que va lliurar els efectes comissats en l’escorcoll al despatx de l’advocat, l’octubre del 2019, quan fou encausat arran de la declaració voluntària, imprevista i sorprenent d’un altre dels investigats, Manuel Puentes Saavedra, que l’incriminava directament. Aquella declaració li va valer la sortida de la presó.
De fet, un altre dels testimonis que haurà de declarar és l’inspector en cap de la UDYCO, la brigada d’estupefaents de la policia espanyola, que va fer l’ofici en què donava compte de la mort de Santiago Quintero Marín. Quintero Marín era un suposat membre de l’organització de Sito Miñanco que va morir tirotejat a Pereira, a Colòmbia, el gener del 2018. Els autors materials del crim van ser dos sicaris presumptament contractats per Manuel Puentes Saavedra, justament. Boye es demana com pot ser que, tot i tenir informació que l’incriminava en aquell assassinat, no va actuar contra Puentes Saavedra, no el va investigar, ans el va beneficiar amb l’alliberament després d’haver declarat voluntàriament per incriminar-lo.
Les maniobres al voltant de Puentes Saavedra i la seva declaració són molt poc clares, i en el judici haurà de declarar el seu advocat anterior, Jesús Miguel Prieto Molina, que va confessar a Boye en el passadís d’un jutjat que el seu client havia rebut visites d’uns quants agents de la policia i que li havien ofert la llibertat en canvi de modificar la seva declaració. També hauran de comparèixer un seguit de testimonis que declararan que els documents sobre les lletres hipotecàries no eren falsos i que permetien d’acreditar l’origen lícit dels fons intervinguts; també hi ha un seguit de testimonis que són companys de despatx de Boye, per a acreditar la seva activitat com a advocat.
Vet ací les armes testificals de què disposa Boye per a allunyar una condemna duríssima que encara pesa sobre seu i que la fiscalia sosté. Restarà encara la fase documental, que també pot ser decisiva, i, a l’acabament del judici, les declaracions de tots els acusats, Boye inclòs.