20.04.2023 - 11:32
|
Actualització: 20.04.2023 - 13:19
L’advocat Gonzalo Boye ha denunciat al Parlament Europeu que el fet d’haver estat espiat mentre treballava en el cas de la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí va “afectar la integritat i el secret” del procés, tant en el suplicatori a la cambra com després al Tribunal de Luxemburg. En una intervenció a la comissió d’investigació sobre Pegasus, ha apuntat que l’espionatge és un “atac a la minoria nacional catalana” i ha dit que no té cap dubte que darrere de la trama hi ha l’estat espanyol. A més, ha apuntat que el fet que el mateix jutge que autoritzava l’espionatge decidís sobre els recursos dels eurodiputats de Junts demostra “problemes sistèmics” en el sistema judicial espanyol.
Concretament, ha remarcat la incoherència que el jutge del Suprem Pablo Murillo fos el responsable d’autoritzar l’espionatge i a la vegada el que decidia sobre els recursos dels eurodiputats de Junts.
A banda els procediments a dirigents independentistes, ha remarcat que l’espionatge també ha fet perillar casos seus sobre qüestions sensibles en més països europeus, com ara Alemanya. “L’espionatge no ha afectat tan sols la meva vida privada, sinó que també ha implicat més advocats i periodistes”, ha insistit.
Ha criticat que no hagi rebut cap resposta sobre el seu espionatge i que li hagin demanat de lliurar el seu telèfon a la policia per demostrar que és “víctima d’una activitat delictiva”. És per aquest motiu que ha demanat a la comissió de trobar una solució a escala comunitària a l’espionatge perquè els danys són molt grans.
Preguntes dels eurodiputats
Després de la intervenció inicial de Boye, la primera eurodiputada que li ha fet preguntes ha estat la ponent de la comissió, la liberal Sophie In’t Veld. S’ha interessat per l’afirmació que ha fet Boye dient que agències de l’estat espanyol eren fora del control del govern. L’eurodiputat del PSOE Juan Fernando López Aguilar ha defensat que a l’estat espanyol hi ha una regulació per a permetre la intervenció de les comunicacions.
La liberal Roza Thun und Hohenstein s’ha interessat per més persones que sospiten que van ser espiades han lliurat els telèfons a la policia. I l’eurodiputada d’ERC Diana Riba ha preguntat en quin punt es troben els processos judicials. Finalment, el president Carles Puigdemont ha demanat en quins casos treballava mentre va ser espiat i quines conseqüències pot haver tingut en els procediments.