14.07.2022 - 12:55
|
Actualització: 14.07.2022 - 19:58
La primera reacció de l’advocat Gonzalo Boye a les conclusions de l’advocat general del TJUE que donen la raó a Pablo Llarena ha estat amb un fil de piulets a Twitter. Boye deixa clar que no són pas les conclusions que ells esperaven, i que caldrà esperar a la sentència del tribunal, prevista per a final d’any. Però sobretot adverteix que el punt de vista de l’advocat general entra en contradicció amb els criteris que el TJUE havia establert a començament d’any en matèria d’euroordres sobre els casos en què es pot denegar una extradició. Perquè si el tribunal havia avançat en la primacia de la protecció dels drets fonamentals per damunt del principi de confiança mútua entre estats, ara l’advocat Richard de la Tour ho capgira “en un gir copernicà que transcendeix el cas català”.
Diu Boye: “El criteri de l’advocat general representa una negació en si mateixa dels drets fonamentals com a drets individuals assumint que solament quan existeix una vulneració generalitzada i sistèmica és quan es poden tenir en consideració com a causa per a denegar un lliurament. Això implicaria una desnaturalització de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea i un retrocés important en matèria de drets i llibertats que excedeix amb escreix el cas català.”
I afegeix: “Aquestes conclusions no impliquen un futur lliurament dels exiliats, simplement ens retornen a la casella de sortida i ens obliguen a demostrar la fallada generalitzada del sistema, i comptem amb elements per a acreditar-ho, si es confirmen els sorprenents criteris de l’advocat general. Sempre hem optat per la justícia europea i hi hem cregut, ara no canviarem de criteri.”
Sobre las conclusiones del Abogado General:
No eran las que esperábamos, obviamente tendremos que esperar a la Sentencia, pero no podemos estar contentos con este posicionamiento del Abogado General.
— Gonzalo Boye (@boye_g) July 14, 2022
Estas conclusiones entran en directa confrontación con los criterios establecidos por el TJUE en su sentencia de febrero de 2022 en el Asunto C-562/21 e, incluso, omite cualquier referencia, específicamente, a su párrafo 83.
— Gonzalo Boye (@boye_g) July 14, 2022
C-562/21 párrafo 83 “…sin perjuicio…de que esa persona esgrima cualquier otro dato puntual y relativo a la causa en cuestión demuestre que el procedimiento para el que la autoridad emisora ha solicitado su entrega vulnera su derecho fundamental a un proceso equitativo.”
— Gonzalo Boye (@boye_g) July 14, 2022
El criterio del abogado general representa una negación misma de los derechos fundamentales como derechos individuales asumiendo que solo cuando existe una vulneración generalizada y sistémica es cuando se pueden tener en consideración como causa para denegar una entrega
— Gonzalo Boye (@boye_g) July 14, 2022
Esto implicaría una desnaturalización de la Carta de los Derechos Fundamentales de la Unión Europea y un retroceso importante en materia de derechos y libertades que excede con creces el caso catalán e implica un giro copernicano en esta materia si se confirman sus conclusiones.
— Gonzalo Boye (@boye_g) July 14, 2022
Estas conclusiones no implican una futura entrega de los exiliados, simplemente nos devuelven a la casilla de salida obligándonos a probar fallo generalizado del sistema y contamos con los elementos para acreditarlo si se confirman los sorprendentes criterios del Abogado General
— Gonzalo Boye (@boye_g) July 14, 2022
Siempre hemos apostado y creído en la Justicia europea, no vamos a cambiar de criterio ahora.
— Gonzalo Boye (@boye_g) July 14, 2022