30.12.2020 - 17:39
|
Actualització: 30.12.2020 - 18:12
El director de la policia espanyola, Francisco Pardo Piqueras, s’ha irritat i s’ha encarat al diputat de la CUP Albert Botran durant les preguntes parlamentàries a la comissió d’Interior del congrés espanyol. Després d’una exposició inicial de les línies d’actuació de la policia, Botran li ha recordat que la imatge de la policia espanyola a Catalunya no és bona arran de la violència del Primer d’Octubre, ja que es resumeix en “abusos, impunitat i, a sobre, mofa amb les condecoracions”. Això explica, segons Botran, que la policia espanyola suspengui en els sondatges d’opinió pública. I li ha preguntat si facilitaran les investigacions judicials als agents per la violència policíaca. També li ha demanat que Interior sigui transparent i contesti amb concreció –cosa que diu que fins ara no passa– els detalls sobre les condecoracions als policies que van participar en els operatius per a reprimir el referèndum d’autodeterminació de 2017 i les protestes contra la sentència de 2019.
A banda, també li ha preguntat a la política de fronteres de la policia espanyola, ja que la seva intervenció inicial, ha dit Botran, s’ha centrat bàsicament a “mirar d’evitar-la”, però “ni una paraula sobre com protegir aquestes persones vulnerables”. “I això que vostè, teòricament, ha estat nomenat per un govern progressista”, ha dit. Botran ha citat un informe d’Iridia i Novact que diu que les deportacions de migrants són “ideològiques, selectives i discrecionals”. Finalment, li ha demanat si considera que la policia espanyola té “un biaix ètnic” a l’hora de tractar els ciutadans, de la mateixa manera que l’ex-cap dels Mossos Eduard Sallent va reconèixer que hi havia a la policia catalana.
En la seva resposta, Pardo ha titllat d'”intolerable”, a més de fals, que s’atribueixin als agents abusos, impunitat i mofa, com li ha dit Botran. “No és bo tenir prejudicis”, ha replicat, i l’ha acusat de llançar “clixés”, però la realitat dels quals “és zero”. De fet, ha assegurat que les enquestes reflecteixen que la confiança en la Policia Nacional que hi ha a Catalunya és molt alta, al nivell dels Mossos d’Esquadra.
Tot seguit ha dit que el problema és que “alguns” diputats, en al·lusió a Botran, “dediquen massa temps a intentar generar una imatge distorsionada de la policia”, que fan una feina “molt important”. “Déu no vulgui que vostè necessiti algun dia de la seva actuació”, ha afegit, unes paraules per les quals Botran s’ha exclamat i li ha demanat si eren una amenaça, a més de demanar-li que abaixés el to. La presidenta de la comissió, la socialista Ana María Botella, ha manat callar Botran i aquest li ha demanat que estigués més atenta al discurs del director de la policia espanyola, ja que havia infringit les normes de correcció parlamentària.
Quan ha pogut continuar, el director de la policia espanyola ha continuat alliçonant Botran i ha negat els abusos policíacs. “Hauria de corregir les seves afirmacions”, li ha arribat a dir. En un altre moment de la seva compareixença ha defensat les medalles concedides als policies desplaçats a Catalunya: “Estan ben concedides”, ha dit, tot i recordar que qui governava durant l’1 d’octubre de 2017 era el PP.
Tot seguit, ha negat que les deportacions siguin “discrecionals i ideològics”, com diu l’informe d’Iridia i Novact, i ha dit que es fan complint la llei. “Entenc que pugui no agradar-li les deportacions, però són un dels pilars de l’estratègia per a aconseguir que la major part de la immigració sigui regular”, ha dit, i ha afegit que no pretenen crear cap “clima de la por” ni suposin cap mena de “racisme institucional”. Sobre les paraules de Sallent –a qui ha catalogat d’amic– reconeixent un biaix ètnic als Mossos, ha dit que en tot cas li hauria de demanar explicacions a ell. “Puc assegurar que la policia nacional no actua mai amb la voluntat de fer identificacions per perfil racial”, ha dit.
Finalment, Botran li ha retret que la intervenció envers les seves preguntes ha estat “irrespectuosa” i amb una diferència de tracte en relació amb els altres portaveus parlamentaris “injustificable”. També ha criticat que fes servir “un recurs molt vell” com és dir que es tracta de clixés. “El que diem aquí està documentadíssim. I darrere, no hi ha el nostre partit, sinó entitats, ONG, advocats i gent preocupada pel tracte a comissaries, l’acció de policies en manifestacions i el racisme institucional”, ha dit.
Així mateix, li ha criticat que no hagi contestat cap de les seves preguntes sobre la informació de les condecoracions i la col·laboració de la policia espanyola en les investigacions judicials sobre la violència policíaca i li ha recomanat de llegir l’informe de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans sobre els abusos policíacs als detinguts durant les protestes contra la sentència.