18.06.2019 - 21:05
|
Actualització: 19.06.2019 - 14:04
El conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, ha reclamat al govern espanyol que compleixi amb les peticions que ha enviat per carta Amnistia Internacional a la fiscalia on ha defensat un cop més que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han de quedar en llibertat. ‘No es poden menystenir ni ridiculitzar pronunciaments d’aquest tipus’, ha considerat Bosch que es troba de viatge oficial a Mèxic tota la setmana.
En una atenció als mitjans després de retre homenatge al president Lázaro Cárdenas, el conseller d’Exteriors ha assegurat que organitzacions de tot el món com l’ONG o el grup de treball sobre la Detenció Arbitrària de l’ONU reclamen ‘una cosa molt bàsica i fonamental: que hi hagi justícia, llibertat i pau’. A més, ha vaticinat que en el futur es produiran més pronunciaments internacionals demanant la llibertat dels polítics independentistes a la presó.
El net de Lázaro Cárdenas veu en l’alliberament dels presos el ‘primer pas’ per solucionar el conflicte català
El nét del president mexicà que va donar refugi a desenes de milers d’exiliats republicans espanyols, Cuauhtémoc Cárdenas Batel, ha opinat que ‘no és beneficiós per a cap poble tenir polítics a la presó’: ‘El primer pas per arribar a una bona solució és alliberar aquells que estan presos per les seves opinions polítiques, a Catalunya o en qualsevol part del món, començant per Mèxic’, ha respost a una pregunta sobre l’empresonament dels líders independentistes processats per l’1-O.
La Generalitat ha organitzat a Mèxic un homenatge al seu avi, Lázaro Cárdenas, aprofitant la visita oficial del conseller Bosch. El nét de Cárdenas ha fet una crida al diàleg perquè ‘la violència no és mai una bona opció’ i ha emfasitzat que la unió entre republicans espanyols i mexicans encara perdura en l’anhel de ‘fer un món millor, en pau i on els pobles tinguin la capacitat de decidir el seu destí’.
Així doncs, ha assegurat que hi ha causes superiors a qualsevol governant com la defensa de la democràcia o el dret d’autodeterminació dels pobles, que recull la constitució mexicana. Tanmateix, ha considerat que l’executiu de López Obrador no s’ha de posicionar en favor un projecte polític en concret.
Bosch i el nét de Cárdenas han fet una ofrena de clavells formant una senyera al davant del monument. ‘No demanarem a Mèxic que resolgui el futur polític de Catalunya, no ho podem demanar, però sí que estem trobant una posició clara en favor dels valors universals: el compromís amb la pau, el diàleg associat aquesta pau, el respecte als drets humans amb independència del color polític d’aquells que veuen els seus drets fonamentals vulnerats’, ha dit el conseller.
En aquest sentit, preguntat per l’acollida de refugiats mexicans que busquen refugi a Catalunya, com l’activista Karen Izolda Taxilaga, ha afirmat que al Govern no li tremolarà el pols quan calgui apuntar aspectes que el país nord-americà pot millorar: ‘Serem molt francs i molt directes de la mateixa manera que volem que es pronunciï el cas de Catalunya denunciarem qualsevol situació injusta’, ha afegit.
80 anys de l’exili republicà a Mèxic
Coincidint amb el 80è aniversari de l’arribada dels refugiats republicans, el nét del president ha recordat que ‘és un motiu d’orgull’ pels mexicans que es recordi aquest capítol de la seva història i ha reivindicat la contribució d’aquells nouvinguts a la vida del país. ‘L’exili republicà està present a a la vida quotidiana’, ha dit.
‘Van arribar catalans il·lustres que recordem sempre, Josep Carner, Avel·lí Artís, Joaquim Xirau però sobretot gent que va venir a treballar i a entregar les seves forces i el seu amor a una pàtria que els va obrir les portes i que van convertir en la seva’, ha rememorat, tot apuntat la tasca d’exiliats que van fundar escoles de prestigi com el Col·legi Madrid o l’Institut Luís Vives, que dirigeix una descendent del president Lluís Companys.
Descendent d’una família que va patir els bombardaments de Barcelona durant la guerra, Cuate ha recordat que el lligam entre la seva família, amb els nens de Morelia, uns 400 menors orfes, fills de combatents republicans, que van ser acollits a Mèxic.
En la mateixa línia, Bosch ha fet un reconeixement a totes aquelles persones que des de l’exili republicà van intentar aportar el millor d’ells mateixos per fer de Mèxic un país més pròsper i ha agraït eternament la generositat del país nord-americà on encara hi viuen 17.000 catalans. A més d’acollir els expulsats per la guerra civil espanyola, Lázaro Cárdenas es va negar a reconèixer el règim del dictador Francisco Franco, ha recordat el conseller.
Durant el mandat de qui es considera un dels polítics més importants de la història mexicana recent, Cárdenas va obrir les portes a altres perseguits polítics com Trotski, i va dur a terme polítiques socialistes com el repartiment de terres agrícoles o la nacionalització de la indústria petroliera.