Borrell sota sospita: la UE rebaixa un informe sobre desinformació del coronavirus per pressions xineses

  • Filtren correus dels principals assessors del cap de la diplomàcia europea que revelen pressions de Pequín que van dur a la censura

VilaWeb

Redacció

27.04.2020 - 10:49
Actualització: 27.04.2020 - 11:52

El servei diplomàtic de la UE, dirigit per Josep Borrell, torna a ser a l’ull de l’huracà per les informacions que s’han publicat en diversos mitjans internacionals de prestigi, com ara The New York Times, Financial Times i The Times, segons les quals van retirar o suavitzar unes afirmacions d’un informe que tractava de la campanya de desinformació sobre el coronavirus per part de la Xina, precisament perquè van rebre pressions xineses.

Uns correus electrònics filtrats aquest cap de setmana indiquen que els principals assessors de Borrell van endarrerir la publicació d’un informe d’avaluació sobre la desinformació, arran de ‘la forta pressió’ de Pequín. La setmana passada l’informe fou reelaborat i fins divendres no el van publicar els funcionaris de la UE. Hi havien eliminat acusacions que eren descrites com a ‘descobriments clau’ i hi havien suavitzat les proves que evidenciaven que l’estat i membres del govern xinès hi estaven implicats.

Concretament, i segons The Times, l’informe deia en un fragment que fou eliminat: ‘La Xina ha continuat duent a terme una campanya de desinformació global per a desviar la culpa del brot de la pandèmia i millorar la seva imatge internacional. S’hi han observat tant tàctiques obertes com tàctiques encobertes.’

En una altra conclusió de l’informe s’alertava de ‘la contínua insistència dels funcionaris xinesos, fins i tot en el fet d’adreçar-se directament al govern francès amb missatges de desinformació’. I encara més: el diari britànic diu que entre les parts censurades de l’informe hi ha l’afirmació que ‘l’ambaixada xinesa a França va criticar la resposta francesa al virus’, i que el govern xinès també ‘va fer unes falses acusacions segons les quals els parlamentaris francesos, juntament amb funcionaris taiwanesos, havien proferit insults racistes contra el director de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus’. Aquesta referència en l’informe es va eliminar, tot i que fou una polèmica pública, fins i tot amb una protesta formal del ministre d’Afers Estrangers francès, Jean-Yves Le Drian.

En l’informe de l’equip de Borrell també hi va haver canvis en el to per a no irritar la Xina. Per exemple, segons The Times, es va canviar ‘l’impuls continu i coordinat de les fonts oficials xineses per a desviar qualsevol culpa en el brot de la pandèmia’ per ‘l’impuls coordinat d’alguns actors, incloses les fonts xineses…’.

El diari nord-americà The New York Times va revelar que Esther Osorio, l’assessora de comunicació de Borrell, va demanar als funcionaris del servei d’acció exterior de la UE que suavitzessin les acusacions, i que Lutz Guellner, un alt funcionari d’aquest servei, va avisar: ‘Els xinesos amenacen amb reaccions si l’informe surt a la llum.’

L’afer ha causat un gran impacte a Brussel·les, tal com constata el Brussels Playbook d’avui, del periodista Florian Eder de Politico, un dels més seguits i influents a la capital comunitària.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor