22.09.2023 - 14:38
|
Actualització: 22.09.2023 - 15:42
L’alt representant de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell, ha declarat en una entrevista a The Guardian que la immigració podria ser “una força de dissolució per a la Unió Europea” a causa de les profundes diferències culturals entre els estats europeus i la seva incapacitat a llarg termini per assolir una política comuna.
Malgrat que ha dit que Rússia provaria de promoure la immigració cap a Europa, Borrell ha negat que la guerra d’Ucraïna contribueixi a la crisi, perquè considera que és un “problema” de dècades a causa de guerres i la pobresa als estats d’origen.
“Una altra vegada… i una altra”: Politico fa befa de les pífies constants de Borrell
En una conferència a la Facultat de Dret de la Universitat de Nova York, va dir que el consell de seguretat de l’ONU s’havia demostrat “completament inútil en els darrers anys a causa de les seves divisions” i va demanar una reforma de les institucions polítiques i financeres per reactivar un multilateralisme que ara considera obsolet.
Borrell va opinar que el nacionalisme era en augment a Europa, però que era més basat en la immigració que no pas l’euroescepticisme. “En realitat es temia que el Brexit fos una epidèmia. I no ha estat així”, va dir, ans al contrari: “Ha estat un vaccí. Ningú vol seguir els britànics que surten de la Unió Europea.”
“La migració és una bretxa més gran per a la Unió Europea. I podria ser una força de dissolució”, diu, i ho atribueix a les profundes diferències culturals i polítiques dins la UE: “Hi ha alguns membres de la Unió Europea que són d’estil japonès; no volem barrejar-nos. No volem migrants. No volem acceptar gent de fora. Volem la nostra puresa.”
No obstant això, ha dit que uns altres estats tenien una llarga història d’acceptació d’immigrants. “La paradoxa és que Europa necessita migrants perquè tenim un creixement demogràfic molt baix. Si volem sobreviure del punt de vista laboral, necessitem immigrants.”