16.07.2018 - 15:25
|
Actualització: 16.07.2018 - 16:28
El ministre espanyol d’Afers Estrangers, Josep Borrell, ha afirmat que el seu govern ja ha demanat a l’executiu belga que actuï a favor del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena en la demanda civil de Carles Puigdemont i els consellers exiliats. La hi van interposar perquè consideraven que el magistrat violava el seu dret de la presumpció d’innocència i perquè no era imparcial.
‘Mitjançant la nostra ambaixada hem sol·licitat al Govern belga que que actuï a favor de la immunitat de la jurisdicció d’Espanya i del jutge del Tribunal Suprem demandat davant el tribunal que coneix aquesta demanda’, ha declarat Borrell en una conferència de premsa durant la reunió amb els vint-i-vuit titulars d’Exteriors de la Unió Europea (UE).
Ha insistit que el govern espanyol sol·licita a Bèlgica que ‘respectant el iure imperii, no apareguin com a part acusatòria, sinó a favor de la immunitat de la jurisdicció’. El ministre ha assenyalat que encara no els han respost, però reconeix que tampoc no s’espera cap contestació formal.
Borrell ha admès als periodistes que no sabia que els advocats de Puigdemont i els consellers haguessin demanat al govern belga que es presentés com a part acusatòria contra Espanya. Sobre la reacció del seu homòleg belga, Didier Reynders, ha afirmat que aquesta petició ‘li ha semblat un acudit’.
L’estat espanyol, en defensa del poder judicial
La setmana passada el president del Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, va enviar una carta a Borrell i a la ministra de Justícia espanyola, Dolores Delgado, per demanar-los que intervinguessin per tal que el govern de Bèlgica defensés la justícia espanyola i Llarena davant el tribunal belga. Llarena té una demanda civil pendent amb Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret i és citat a declarar a Bèlgica el 4 de setembre.