28.03.2019 - 07:29
|
Actualització: 28.03.2019 - 12:04
El ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, ha muntat un espectacle durant l’enregistrament del programa ‘Conflict Zone’ de la televisió alemanya Deutsche Welle. Les preguntes del periodista Tim Sebastian sobre la repressió, el judici i els presos polítics l’han neguitejat molt, i ha acabat perdent els estreps quan li han demanat sobre una possible reforma de la constitució.
La entrevista no tiene desperdicio. Me cuesta creer que Borrell conociese el formato del programa, porque se le ve bastante fuera de sí. No sale demasiado bien parado de la charla pic.twitter.com/skTcaJ4K9r
— Andreu Jerez (@AndreuJerez) 27 de març de 2019
Sebastian ha demanat a Borrell si no hi ha interès a reformar la carta magna, tot i que, segons el CIS, el 70% dels espanyols és partidari de retocar-la. ‘Prou. Vostè diu mentides tota l’estona. Atureu aquest enregistrament. S’ha acabat. Ja no vull fer l’entrevista’, ha respost. El ministre s’ha llevat el micròfon i ha abandonat el plató que havia preparat DW.
Tanmateix, després de parlar amb els seus assessors, ha tornat a seure davant Sebastian. Però l’entrevista ha estat tensa fins al final.
—Josep Borrell [J. B.]: Podria fer millors entrevistes.
—Tim Sebastina [T. S.]: Ministre, un plaer tenir-lo a ‘Conflict Zone’, gràcies.
—J. B.: Gràcies. De totes maneres, una altra vegada agrairia que les preguntes no fossin tan tendencioses.
—T. S.: No sóc aquí per a fer-li les preguntes que vol, ministre.
Vegeu l’entrevista íntegra:
El govern espanyol defensa l’actitud de Borrell
La vice-presidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, han dit que Borrell, com a ministre espanyol, no pot ‘donar per bo fets o suposades veritats que no ho són’. ‘No podem donar per bo que al nostre país existeixin presos polítics i que algú està en una cel·la d’aïllament per idees, perquè no és veritat’, ha dit Calvo.
Calvo ha dit que a l’entrevista Borrell havia de deixar ‘clar’ que ‘no pot acceptar com a membre d’un govern el que no és veritat’ perquè ‘hi va el prestigi de la democràcia i de la justícia sobre mentides constants sobre les que l’independentisme es passeja pel món per laminar la democràcia a Espanya’.
Quan això passa, segons Calvo, ‘un ministre ha de dir fins aquí’ i Borrell ‘es pot permetre perfectament’ abandonar el plató. ‘No podem consentir que a algú se li acudeixi dir que a aquest país la gent està condemnada per idees quan fa pocs dies l’independentisme va estar al centre de Madrid i aquesta democràcia que els empara és la mateixa que exigeix que rendeixin comptes a la justícia’.
La ministra espanyola de Política Territorial i candidata del PSC a les eleccions del 28-A, Meritxell Batet, també ha defensat el ministre d’Exteriors. Segons Batet, Borrell ha fet en aquests mesos una feina ‘ingent’ per ‘situar Espanya de nou a la política internacional amb protagonisme’ i recuperar el seu paper a Europa, ‘i el que va passar en aquesta entrevista és que es va posar en dubte el sistema constitucional i democràtic i el sistema de divisió de poders al nostre país’. ‘No podem permetre que es posi en qüestió que Espanya és una democràcia plena, que existeix aquesta divisió de poders i el reconeixement de drets i llibertats amb tots els paràmetres que defineixen un estat de dret i democràtic’, ha dit.