03.06.2022 - 21:50
Junts per Catalunya obre una nova etapa a Argelers, marcada per la marxa de Carles Puigdemont de la direcció i l’inici del tàndem de Laura Borràs i Jordi Turull a la presidència i a la secretaria general. La primera part del congrés, que té lloc avui, se circumscriu als relleus a la cúpula, i serà en la segona part, el 15 i el 16 de juliol, quan es reformaran els estatuts i s’actualitzarà la ponència política per a entomar un possible canvi tàctic al govern per l’esgotament de la taula de diàleg i la crisi en les relacions entre ERC i el PSOE. Junts ha traslladat el congrés a Catalunya Nord perquè Puigdemont hi pugui intervenir presencialment. Serà el seu comiat com a president del partit, tot i que es mantindrà a Junts com a militant, atès que ha volgut acotar les seves responsabilitats polítiques al Consell per la República i a la seva feina com a eurodiputat.
Puigdemont cercava una transversalitat difícil d’assolir des de la presidència d’un dels partits independentistes que el Consell pretén d’aglutinar. I, finalment, ha llegat el partit a Borràs i Turull, representants de les dues grans ànimes de Junts. També sortirà de la direcció l’actual secretari general, Jordi Sànchez, que havia acumulat un fort desgast intern aquests darrers dos anys. Tant Puigdemont com Sànchez intervindran al començament de la jornada, durant la qual també es faran públics els resultats de les votacions dels membres de la nova executiva.
Tan sols s’hi ha presentat una candidatura, i les votacions mantenen només la incògnita de la participació i del suport que obtingui cadascun dels dirigents, atès que les llistes estan desblocades. Precisament ahir, Borràs i Turull van adreçar una carta als afiliats en què els instaven a prendre partit en una votació sense competència. Borràs i Turull van aconseguir de tancar un acord que ha implicat un repartiment de l’executiva i el compromís de reformar els estatuts perquè la futura presidenta tingui el mateix poder executiu que el futur secretari general. Fins ara no era així, perquè els estatuts eren un mirall de la governança de Puigdemont i Sànchez, amb un president a l’exili allunyat de les tasques executives quotidianes i un secretari general amb moltes potestats.
El pacte entre Borràs i Turull ha estalviat al partit una disputa interna pel lideratge quan falta menys d’un any per a les eleccions municipals, i ha permès a Junts de fer una transició tranquil·la cap a l’etapa post-Puigdemont, encara que es doni per fet que el president a l’exili continuarà influint sobre el partit. Ha estat una manera de recosir els dos grans sectors que conviuen a Junts: el dels independents que van entrar-hi sobretot a partir de les eleccions del 21-D, decidits a fer el pas a la política institucional amb l’objectiu de culminar el procés, i el dels antics membres del PDECat, alguns dels quals provinents també de la vella Convergència, igualment independentistes però bregats i greixats en les institucions del país i en les contradiccions de la seva gestió. Borràs representa els primers i Turull els segons, després d’uns anys d’entesa amb Josep Rull i d’haver-ne segellat una altra amb Sànchez. Però no hi ha compartiments estancs, sinó diversitat a tots els sectors i alguns dirigents no alineats que pivoten entre els uns i els altres.
A més, Borràs guanyarà força orgànica després d’haver exercit de facto de dirigent electoral del partit, en tant que candidata a les eleccions al parlament, sense que tingués una força equivalent a la cúpula ni, per tant, en la presa de decisions clau. N’era membre com a vocal. Turull ja era vice-president de Junts, però havia optat per centrar-se en la professió d’advocat i en l’activisme després de sortir de la presó. D’aquesta manera, Turull torna a la primera línia política després del seu empresonament i de l’intent fallit de ser investit president de la Generalitat el març del 2018. Turull i Borràs intervindran a Argelers a la tarda, una vegada s’hagin fet públics els resultats de la votació.
Després, Junts haurà d’entomar la segona part del congrés, amb la renovació del full de ruta com a principal desafiament. Caldrà veure si el partit aprofundeix en la via de la confrontació com a alternativa a la taula de diàleg i, sobretot, com la concreta sobre el paper. També faran pública l’auditoria sobre el compliment del pacte de govern amb ERC i en determinaran les conseqüències polítiques. La nova direcció de Junts també haurà de continuar treballant en les eleccions municipals després del trencament amb el PDECat. La primera qüestió serà resoldre les primàries de la ciutat de Barcelona.