01.06.2022 - 21:40
|
Actualització: 01.06.2022 - 22:38
Serà una de les primeres qüestions que haurà d’afrontar la nova executiva de Junts per Catalunya, que serà elegida dissabte al congrés d’Argelers: la candidatura per Barcelona a les pròximes eleccions municipals. La retirada sobtada de la política d’Elsa Artadi, que feia temps que havia anat acotant la seva activitat política a l’Ajuntament de Barcelona, ha deixat Junts en una situació d’incertesa, i en un moment en què els partits amb més bones expectatives electorals ja han aclarit oficialment el nom dels seus caps de cartell: Ernest Maragall per ERC, Ada Colau pels comuns, i Jaume Collboni –que té l’aval de Salvador Illa– pel PSC. La federació de Barcelona de Junts, que és qui convoca formalment les primàries, va optar primer per esperar al 4 de juny, quan els afiliats aprovaran l’única candidatura que s’hi ha presentat, el tàndem de Laura Borràs a la presidència i Jordi Turull a la secretaria general. I malgrat que algunes veus han defensat internament d’esperar al setembre per convocar les primàries, a la federació de Barcelona s’ha estès la voluntat de fer-les abans de les vacances d’estiu per no allargar més temps la incertesa sobre la candidatura.
Ara esperen que la nova direcció del partit avali l’inici del procés en la seva primera reunió, dilluns vinent. Borràs ja va avançar que aquesta serà una “prioritat”. Mentrestant, el ball de noms de possibles candidats ja ha començat. Un dels que sona amb més força, tal com va avançar Tot Barcelona, és el del diputat al parlament i advocat Jaume Alonso-Cuevillas, a qui algunes persones han demanat que faci el pas i es presenti a les primàries, segons que han explicat diverses fonts a VilaWeb. Els defensors d’Alonso-Cuevillas consideren que, si és elegit candidat, pot aglutinar un vot divers, tant conservador com progressista. El seu és un nom conegut que podria ressituar la candidatura amb rapidesa en l’àmbit mediàtic enmig de la llarga precampanya que ja ha començat.
Alonso-Cuevillas, afí a Borràs, va tenir un paper clau en les negociacions parlamentàries que van acabar amb la retirada de l’escó a l’ex-diputat de la CUP Pau Juvillà. Però abans d’això, va ser rellevat com a secretari segon de la mesa del parlament per haver-se declarat partidari, en una entrevista a VilaWeb, de no tramitar propostes de resolució merament declaratives que poguessin comportar inhabilitacions sense cap benefici polític. També va ser cap de cartell de JxCat per Girona al congrés espanyol en les darreres eleccions i va compartir l’etapa de diputat al parlament espanyol amb Borràs.
El nom d’Alonso-Cuevillas no és l’únic que ha començat a aparèixer en les travesses internes. Un altre dels noms que s’ha difós entre les bases barcelonines del partit com a possible candidat és el conseller d’Economia, Jaume Giró, que també havia sonat com a possible cap de cartell al Parlament de Catalunya en substitució de Borràs, en la hipòtesi que la futura presidenta del partit no pogués repetir com a candidata pel procés judicial obert sobre la gestió a la Institució de les Lletres Catalanes. Són especulacions que s’han difós després que es promogués el nom de Xavier Trias en substitució d’Artadi. Un intent que no va durar gaire: va ser Trias mateix qui de seguida es va descartar com a candidat, en declaracions a la 2 i Ràdio 4, i va optar per promoure noms de l’actual grup municipal, com Jordi Martí o Neus Munté. En aquesta entrevista amb VilaWeb, Trias argumentava que el candidat a la batllia havia de tenir un projecte per a quinze anys. I això, a setanta-set anys, deia, no tenia sentit. El candidat de Junts a la batllia s’haurà de preparar per a una llarga etapa a l’oposició, i començar un projecte per a mirar d’aconseguir la batllia a mitjà o llarg termini.
Després de la marxa d’Artadi, Munté és, precisament, qui ha passat a encapçalar el grup municipal, i Martí i Francina Vila s’han mantingut com a portaveu i portaveu adjunta. Junts també es juga a Barcelona la seva estratègia municipalista al Principat, en un moment de relleu de candidates en una altra ciutat clau per al partit: Girona, on l’arquitecta Assumpció Puig rellevarà Marta Madrenas. Tot plegat, amb la formació refent-se del trencament amb el PDECat a peu de cada municipi.