19.05.2017 - 11:56
Anuncia un pla de més de 150 milions per als ajuntaments catalans
BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)
La consellera de Governació de Generalitat, Meritxell Borràs, ha titllat aquest divendres de colonialista l’actitud de l’Estat amb Catalunya i l’ha acusat d’aplicar un “estat d’excepció” per frenar el procés sobiranista.
Ha agraït la feina del seu equip i s’ha dirigit especialment el secretari general del seu departament, Francesc Esteve, després que la fiscalia instés dimarts a querellar-se contra tots dos per obrir un concurs per homologar empreses que fabriquen urnes.
Borràs considera que fets com la querella contra ella –que encara no ha rebut– són un símptoma de “democràcia malalta” i que el Govern espanyol utilitza els tribunals per perseguir idees sobiranistes, i irònicament s’ha referit a la seva formació de farmacèutica per receptar a l’Executiu central una til·la i diàleg.
“La justícia no ha de fer la feina dels polítics. El camí és l’enteniment i el diàleg”, però l’Estat ha optat per la via judicial i per recórrer la majoria d’iniciatives impulsades per la Generalitat, també en matèria social, ha criticat.
Preguntada per si veu possible l’aplicació de l’article 155 de la Constitució que permetria a l’Estat intervenir la Generalitat, ha respost: “Veient Margallo, a un li ve al capdavant que tot és possible en aquest Estat” però prefereix pensar que s’imposarà el sentit comú i el diàleg.
Sí considera que l’Estat “no solament no rema a favor de Catalunya, sinó que moltes vegades rema en contra”, i això reforça la seva tesi que és molt millor construir un Estat propi que seguir a Espanya.
S’ha referit, per exemple, a la situació a les cues en el control de seguretat de l’Aeroport de Barcelona, que ha qualificat d’insultant perquè no s’està produint en el de Madrid, on hi ha la mateixa normativa: “Ens faran creure que hi ha una certa intencionalitat”.
L’ESTAT, CONTRA EL BENESTAR SOCIAL
Ho ha dit en un acte del Fòrum Europa, en el qual ha estat presentada per l’alcaldessa socialista de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Núria Marín, i al que han assistit, entre uns altres, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; els consellers Neus Munté (Presidència), Santi Vila (Cultura), Josep Rull (Territori), Meritxell Ruiz (Ensenyament) i Jordi Baiget (Empresa).
Borràs considera que l’Estat “va a la contra” de la Generalitat i tracta d’impedir que es doti de mecanismes que millorin el benestar social dels catalans amb arguments competencials que, segons ella, són absurds.
Critica que el Govern ha utilitzat la crisi com a excusa per aguditzar les seves polítiques de recentralización i això “ha posat de manifest les diferències que hi ha entre Espanya i Catalunya, entre dos models i nacions”.
Aquestes accions han provocat, al seu judici, que molts catalans es plantegin “la dicotomia entre independència o decadència, que solament es pot resoldre d’una manera, que és votant”, i ha reafirmat el compromís del Govern d’un referèndum aquest any i d’intentar pactar-ho.
Preguntada per si la consulta serà l’1 d’octubre, ha dit que seria “una bona data” però no l’ha confirmada, i sobre si podran votar electrònicament els catalans a l’estranger, ha destacat que és un dels tràmits més complexos perquè depèn del cens.
Borràs ha evitat respondre com convencerà els alcaldes socialistes perquè col·laborin amb el referèndum –han avisat que no ho faran–, però ha assegurat que la gran majoria dels votants socialistes estan a favor d’una consulta pactada: “Amb ells compartim voler resoldre les coses amb diàleg”.
A més, l’endemà que el Parlament aprovés instar el Govern a buscar l’aval al referèndum de la Comissió de Venècia, Borràs ha dit que el procés sobiranista té molt suport internacional, encara que ha avisat: “No podem estar pendents que Europa ens resolgui la nostra situació”.
“UN GRAN ESFORÇ” SOBRE EL MÓN LOCAL
Meritxell Borràs ha fet èmfasi en l’administració local, que depèn del seu departament, i ha dit que s’ha vist molt llastrada per les polítiques de l’Estat, aguditzades per la crisi econòmica.
Ha reivindicat el compromís del Govern amb el sector i ha anunciat un nou pla d’inversions “útil, realista i que respongui la Catalunya asimètrica” per fer arribar als municipis un mínim de 150 milions d’euros des del 2018.
A més ha recordat que a l’abril del 2016 el deute de la Generalitat amb els ajuntaments era de 320 milions d’euros i ara és de 58, la qual cosa suposa que en un any s’ha reduït gairebé un 82%: “Hem fet un gran esforç”.