20.12.2023 - 10:54
|
Actualització: 20.12.2023 - 11:28
La primera ministra francesa, Elisabeth Borne, ha admès que té dubtes que tots els articles inclosos en la polèmica reforma migratòria compleixin la constitució francesa, per la qual cosa ha avançat que el govern demanarà al Consell Constitucional que s’hi pronunciï.
Ahir, el parlament va donar suport a un nou projecte que va obtenir el vot favorable dels Republicans i de l’extrema dreta del Rassemblement National, i avui Borne ha advertit en una entrevista a France Inter que algunes de les concessions poden haver traspassat la barrera de la legalitat. “Per exemple, es preveu que si demà algú es casa amb un canadenc o un japonès, no pugui venir a França si no parla bé en francès”, ha dit.
Així i tot, Borne ha explicat que va demanar el vot a favor de la reforma per “respondre a les preocupacions dels francesos” i, de fet, durant l’entrevista ha declarat que sentia que havia complert un deure, per bé que la tramitació de la reforma ha posat contra les cordes l’estabilitat de la majoria que avui dia sustenta al govern.
“Volíem votar un text amb mesures útils, eficaces, esperades pels nostres ciutadans, amb dos objectius: expulsar més eficaçment als qui no tenen dret a estar a França i supervisar millor a aquells als quals volem acollir”, ha resumit.
Així mateix, ha negat que hi hagi cap“crisi de la majoria”, i ha al·legat que gairebé un 80% dels legisladors que habitualment fan costat al govern hi havien votat a favor. Per contra, tant la dreta clàssica com la ultradreta van reivindicar com una victòria ideològica els canvis introduïts en una comissió mixta de diputats i senadors.
Aquestes darreres hores, alguns mitjans han avançat una dimissió imminent del ministre de Sanitat, Aurélien Rousseau, per les seves suposades discrepàncies amb la reforma, però Borne ha aclarit que el president Macron no ha rebut cap petició de renúncia.