06.07.2021 - 19:50
Ahir el primer ministre britànic, Boris Johnson, ens va sorprendre tots quan anuncià que a partir del 19 de juliol tothom qui procedeixi de països que siguin a la llista groga i que tingui la vaccinació completa, no haurà de fer quarantena. L’estat espanyol és en aquesta llista i això vol dir que tots els vaccinats que en provinguin podran anar al Regne Unit sense cap limitació. Amb aquesta decisió, el sector turístic espanyol respira una mica més, perquè s’elimina el fre de molts britànics a l’hora de venir, que no hauran de fer quarantena a la tornada. Aquest canvi d’opinió del govern britànic, sorprenentment, arriba justament ara que avança tant la variant delta al país. Però Johnson pensa que és moment d’aprofitar l’estiu per anar tornant a la normalitat, malgrat que, per una altra banda, no s’està pas de dir que “aquesta pandèmia és lluny d’acabar”.
Bé, no entrarem a jutjar la decisió de Johnson del punt de vista sanitari –ni l’oposició de molts científics britànics–, però el cas és que avui molts hotels, restaurants, agències de viatges, aerolínies… i negocis col·laterals d’aquí es deuen fregar les mans. Cal dir que el turisme britànic és el primer de l’estat espanyol, amb el 22% del total de visitants estrangers, tot i que amb diferències notables entre comunitats.
A les Illes Balears, per exemple, són el 27% dels turistes forans i a les Canàries, el 37%. Segons l’Agència Valenciana de Turisme, un 30% dels visitants estrangers són britànics. I el percentatge puja fins a un 40% o 45% en el cas particular de Benidorm. A Catalunya, tenen una importància menor, d’un 10%, però així i tot són la segona nacionalitat en nombre de turistes, amb més de dos milions de persones, aproximadament la meitat dels capdavanters, que són els francesos, amb més de quatre milions i un 21% del total. Ben entès que parlem de xifres del 2019, un any que va batre el rècord.
Les comunitats que en sortiran més beneficiades, doncs, són els arxipèlags. Pensem que a les Canàries el turisme equival a un 31% del PIB i a les Balears el pes és encara més fort: un 42%, cosa que origina una situació de dependència molt gran del sector. A Catalunya representa al voltant del 12% i al País Valencià, un 15,5%.
Comptat i debatut, és una bona notícia. Precisament ahir l’índex dels directors de compres (PMI), corresponent als serveis per a l’estat espanyol, certificava allò que ja havia dit dies enrere respecte de la indústria: que al juny ha anat molt millor. I no podem passar per alt que el turisme té un pes important dins els serveis. En síntesi, deia que el juny havia registrat l’augment més ràpid de l’activitat comercial en més de vint-i-un anys, induït per la contínua relaxació de les restriccions en les mesures contra la covid-19 i la reobertura d’instal·lacions tancades abans a causa de la pandèmia. Els serveis d’hoteleria i restauració, com també els transports, n’han estat especialment beneficiats, i els enquestats informen, en general, d’un augment considerable de la demanda.
D’una manera semblant, el creixement de les noves comandes va ser el més fort registrat per l’estudi d’ençà de juny del 2000, per bé que la font de demanda ha estat principalment dins l’estat espanyol. Malgrat que les noves comandes procedents de clients de l’estranger han continuat creixent, han tingut un augment una mica decebedor, en comparació amb el de les noves comandes en general. Simplement perquè les restriccions relacionades amb els viatges i el turisme han continuat limitant les vendes a l’exterior.
L’economista en cap d’IHS Consulting, autor de l’enquesta, destaca: “Els sectors relacionats amb l’hoteleria i la restauració tenen una reactivació de l’activitat, encara que hi ha preocupació quant a la relativa debilitat del turisme, car les restriccions i els desafiaments en el sector dels viatges des de mercats clau com el Regne Unit afecten el creixement.” Si hagués d’escriure això avui, després de la decisió anglesa, ho faria diferent. Com també canviaria aquesta frase: “Si aquests problemes es poden resoldre, l’estat espanyol s’encaminarà cap a un perfil de creixement encara més fort els mesos vinents.” Vull dir que hi ha un obstacle menys que els que preveia. Sempre amb permís de la pandèmia i el desenvolupament que tingui a casa nostra, és clar.
El cas és que les reaccions no han trigat a arribar. Les reserves de turistes britànics a les Illes Balears i Canàries s’han disparat avui, després de l’anunci del primer ministre, segons que anuncia Europa Press citant la plataforma Travelgate X. Les reserves a les Balears han estat d’un 43% del total i a les Canàries d’un 21,6%. Segueixen comunitats també molt cercades per a les vacances entre els britànics: Catalunya (14,9%), Andalusia (9,4%) i el País Valencià (7,9%).
És una bona notícia. Les dades parlen totes soles. No es pot esperar de repetir un any turístic com el 2019, ni de bon tros, però la importància dels turistes britànics en el total és la que és. I no és pas poca cosa.