Bones notícies des de Venècia: la pressió, tota, sobre Rajoy

  • «Assenyala ja amb el dit qui serà el responsable d’una crisi política anunciada que sacsejarà no únicament l’estat espanyol sinó la Unió Europea sencera»

Vicent Partal
03.06.2017 - 13:05
Actualització: 03.06.2017 - 19:53
VilaWeb

La resposta de la Comissió de Venècia a la carta enviada pel president de la Generalitat és una bona notícia. Excel·lent. La Comissió Europea per la Democràcia mitjançant la Llei, que aquest és el seu nom oficial, hi diu unes quantes coses importants que cal remarcar.

En primer lloc, hi ha el fet que, com no podia ser altrament, accepta i reconeix l’esforç del Parlament de Catalunya per fer un referèndum acordat amb l’estat. I això, malgrat que la Generalitat de Catalunya, com hem explicat un miler de vegades, no té capacitat d’adreçar-s’hi.

La segona part del document, però, és la més interessant. La Comissió de Venècia recorda a la Generalitat que la relació amb la comissió mateixa i el referèndum s’hauria de fer d’acord amb les autoritats espanyoles, amb la constitució i amb les lleis aplicables.

Alguna gent interpreta això com un problema, com una trampa, però és tot el contrari. És normal que les institucions, qualssevol, diguen això. Perquè és normal que les constitucions i les lleis solucionen problemes, no pas que els provoquen. En conseqüència, no és normal que no es puga modificar la constitució espanyola per permetre el referèndum. I ací és on es trasllada tota la pressió sobre el govern del PP.

Quan el PP diu que el problema de fer el referèndum és que la constitució actual no permet de fer-lo, la qüestió que qualsevol observador internacional exposa immediatament és que, per evitar una crisi de conseqüències majors, cal canviar la constitució. Així de senzill i transparent. I, evidentment, cal canviar-la amb els vots de tots els qui volen evitar el problema, també del PP. Perquè si el PP no vota a favor de solucionar el problema de mètode, a favor del canvi de la constitució, aleshores queda molt clar que no hi ha un problema de mètode sinó que s’amaga, darrere un problema de mètode, una voluntat d’imposició antidemocràtica d’una part contra una altra. Simplement, no es voldria trobar cap solució democràtica a l’envit del Parlament de Catalunya i es faria servir la constitució no pas per facilitar una eixida democràtica sinó com a instrument de coerció. I no cal dir que la demostració empírica d’això seria d’una gran ajuda a l’hora de justificar la unilateralitat de la reacció catalana.

En aquest sentit, que la Comissió de Venècia reconega de manera emfàtica l’esforç català per a arribar a un referèndum acordat és una gran notícia perquè documenta qui està per solucionar el problema de manera democràtica en primer lloc. I en conseqüència, assenyala ja amb el dit qui serà el responsable d’una crisi política anunciada que sacsejarà no únicament l’estat espanyol sinó la Unió Europea sencera.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor