Bonaventura Clotet i Carme Torras, guanyadors del Premi Nacional de Recerca 2020

  • Clotet és un referent en la investigació del VIH i Torres és especialista en robòtica i intel·ligència artificial

VilaWeb

ACN

01.07.2021 - 10:09

El govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) han guardonat ex aequo amb el Premi Nacional de Recerca 2020 el metge i infectòleg Bonaventura Clotet i la matemàtica especialista en robòtica i intel·ligència artificial Carme Torras. En aquesta 31a edició es reconeix, d’una banda, la trajectòria del director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i cap de la Unitat VIH i del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, i de l’altra, la tasca de la professora d’investigació del CSIC i cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC).
El Premi Nacional de Recerca distingeix l’investigador que ha contribuït significativament i internacionalment durant la seva trajectòria a l’avenç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. Té una dotació de 40.000 euros.

Carme Torras: “Interactuem amb tanta tecnologia, que ja ens modela la personalitat i la manera com som”

En el cas de Bonaventura Clotet, el guardó se li concedeix per la seva recerca d’abast internacional de més de quaranta anys en el camp del VIH i malalties relacionades. Clotet és doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona. Les seves investigacions sobre el VIH, dedicades a trobar una cura per a la sida i amb una aposta ferma per millorar la qualitat de vida dels pacients i lluitar contra l’estigma social associat a la infecció, han anat sempre en paral·lel amb l’impuls de noves estratègies de finançament de la recerca, des d’activitats filantròpiques a la creació de consorcis de recerca públics i privats.

A Carme Torras se li atorga el Premi Nacional de Recerca 2020 per la seva investigació sobre intel·ligència artificial (IA) i robòtica assistencial. El jurat ha destacat, igualment, la seva intensa tasca de promoció de l’ètica en l’aplicació de la robòtica i la IA, contribuint de forma destacada a la disseminació científica d’aquestes disciplines, tant en l’àmbit escolar i popular com en l’àmbit investigador i acadèmic. Torras és llicenciada en Matemàtiques i Informàtica per la Universitat de Barcelona i la Universitat de Massachusetts (EUA) i doctora en Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya. La seva recerca s’ha centrat en la conjunció entre robòtica i IA, creant un nou estil d’enginyeria basat en la biologia i la psicologia i aprofundint els preceptes ètics. Ha concebut, igualment, algoritmes de percepció, planificació i control que obren nous camps d’ús que apropen millor els robots a les necessitats humanes.

PNR Talent Jove

Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat en la categoria de Talent Jove Núria Montserrat, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). La guardonada està especialitzada en la recerca de cèl·lules mare pluripotents i la generació de sistemes multicel·lulars complexos per entendre el desenvolupament de malalties en humans. Mitjançant la combinació de l’enginyeria de teixits, la bioimpressió 3D i l’edició genètica, Montserrat ha destacat en la creació d’organoids o cultius tridimensionals renals amb cèl·lules mare pluripotents. Aquesta categoria té una dotació de 10.000 euros.

A banda de fomentar el reconeixement social de la ciència i de l’activitat dels investigadors, els Premis Nacionals de Recerca també reconeixen l’activitat de mecenes, empresaris, comunicadors i entitats creadores d’empreses de base científica.

En la categoria de Mecenatge Científic la guanyadora és la Fundació Víctor Grífols i Lucas, per la seva intensa i continuada promoció de l’estudi, la investigació, la divulgació i el debat de la bioètica en el món de la salut humana i les ciències de la vida.

La revista de divulgació científica ‘Mètode’, de la Universitat de València, ho ha estat en la categoria de Comunicació Científica, per la seva trajectòria i qualitat sostinguda de continguts i capacitat de resiliència.

El Premi de Partenariat Publicoprivat en R+I ha estat per B. Braun Surgical SAU, per la seva extensa xarxa de col·laboracions en investigació en biomaterials i desenvolupament de productes sanitaris amb les universitats catalanes.

Finalment, el Centre de Regulació Genòmica (CRG) ha estat premiat amb la nova categoria de Premi Nacional a la Creació d’una Empresa de Base Científica, per la impulsió de Pulmobiotics SL, spin-off especialitzada a crear i desenvolupar nous tractaments i vacunes per a les malalties respiratòries mitjançant biologia sintètica.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor