Diem “bon dia” tot el dia?

  • Comencem la sèrie d'articles breus i didàctics "Dubtes de llengua", que us oferirem cada dia feiner del mes d'agost · Avui, un article sobre les salutacions del dia

VilaWeb

Text

Jordi Badia i Pujol

31.07.2024 - 21:40
Actualització: 31.07.2024 - 21:42

En català –això ho sap tothom– diem bon dia i bona nit, en singular. Per això molta gent es va adonar que la salutació bones tardes, ben viva al Principat anys enrere, era un castellanisme, un calc del buenas tardes espanyol. Però no tothom sabia que, de fet, tarda ja és un mot procedent del castellà, com deixa clar i explica el diccionari Alcover-Moll.

De fet, el mot tarda no es fa pas servir a tot el país: a les Illes Balears es diu horabaixa i al País Valencià s’hi empra sobretot un altre mot genuí: vesprada.

Això fa que s’hagin acabat escampant tres salutacions, segons el territori on visquem: bona tarda, bona vesprada i bona horabaixa (o bones tardes). Però, compte, aquest esquema de tres salutacions durant el dia també és una còpia del castellà, diferent del del francès, del de l’italià i del del català tradicional.

Per això hi ha qui proposa de recuperar l’esquema propi: dir bon dia mentre és de dia i bona nit en el moment d’acomiadar-se, a la nit.

A tot això hi hem d’afegir encara un altre fet diferencial: el castellà no té el vespre i nosaltres sí, com també el tenen el francès (soir), l’italià (sera), l’anglès (evening), l’alemany (Abend)… I, en coherència amb això, a les Illes Balears es manté la salutació bon vespre, que comença quan es fa fosc i s’acaba quan hom pren comiat d’algú, o quan se’n va a dormir, una salutació que també tenen les llengües que hem esmentat abans.

Paradoxalment, al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans hi podem trobar el calc bona tarda i, en canvi, hi manca el genuí bon vespre.

Tot això ho trobareu molt ben explicat en aquests dos articles del doctor Gabriel Bibiloni: “‘Bon dia’ tot el dia” i “I ‘bon vespre’ quan és fosc”.

 

 

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor