Els bombers registren la tardor amb més rescats de boletaires d’aquests darrers tretze anys per la gran quantitat de bolets

  • La major part de rescats han estat al Berguedà i a l’Alt Urgell

VilaWeb

ACN

22.12.2024 - 09:00
Actualització: 22.12.2024 - 10:50

Els bombers han registrat un augment de rescats de boletaires a causa de la recuperació de la pluja, que han propiciat una bona temporada de bolets. De fet, és la tardor en què s’han fet més rescats d’aquesta mena a Catalunya d’aquests darrers tretze anys: seixanta-set. El sergent responsable de la unitat Grup d’Actuacions Especials (GRAE) a Olot, Pere Planagumà, recorda que a la muntanya és important anar ben equipats, amb menjar i aigua, per si la sortida s’allarga, i saber orientar els grups de recerca, perquè puguin trobar els excursionistes si es perden.

A principi de tardor, els Bombers de la Generalitat ja preveien un augment significatiu dels rescats de boletaires, bo i coincidint amb una bona temporada de bolets que els micòlegs ja anunciaven que seria millor que aquests darrers cinc anys. Això és perquè la pluja intensa de l’agost i principi de setembre va propiciar l’aparició de grans quantitats de bolets en algunes zones del territori, com ara el Ripollès, el nord del Berguedà, la Cerdanya, la Vall d’Aran i l’Alt Urgell.

De fet, i segons dades del Centre Forestal de Catalunya (CTFC), la temporada de bolets d’enguany ha estat una de les més bones d’aquests darrers 30 anys. En concret, s’ha superat la mitjana de producció –situada als 50 kg/hm²– a molts llocs del país i el Pirineu ha estat una de les zones amb més producció, amb uns 300 quilos per hectàrea, tot i que no ha arribat als nivells d’anys excepcionals, com ara el 2014 i el 2018, en què es va doblar aquesta xifra.

La tardor amb més rescats

Amb la temporada de bolets acabada per l’arribada del vent i el fred de l’hivern, els bombers han pogut fer recompte dels serveis d’aquesta mena i certificar, com ja s’esperava, un augment de rescats de boletaires. Tant és així, que, de fet, és la tardor en què més serveis d’aquesta mena s’han fet a Catalunya aquests darrers tretze, amb 67 rescats de boletaires. Més, inclús, que el 2014 i el 2018, quan es van fer més bolets.

La major part de rescats han estat al Berguedà (15) i a l’Alt Urgell (14). També se n’han fet alguns a la Cerdanya (4) i la Garrotxa (2). A l’Alt Empordà, el Baix Empordà i el Gironès, tan sols se n’ha fet 1 a cada comarca.

D’aquests darrers 13 anys, també destaquen pel nombre de rescats de boletaires, el 2018, quan es van fer 60 rescats d’aquest tipus i el 2014, amb 48 rescats de gent que havia anat a buscar bolets. La major part d’aquell any també va ser al Berguedà, amb 20 casos, i els del 2014 es van concentrar a l’Alt Urgell, amb 15 expedicions.

Per evitar haver d’arribar a requerir el servei de rescat, les unitats del GRAE dels bombers demanen precaució sempre que es fa una sortida a la muntanya i preparar-se bé per anar a buscar bolets. “És important saber on anem i dir-ho a algú, equipar-nos amb roba d’abrigar i vistosa i portar menjar i aigua, per si la sortida s’allarga”, detalla Planagumà, que també insisteix en la importància de saber donar indicacions d’on som perquè ens puguin trobar si ens perdem.

“Cal fer un bon ús de les noves tecnologies, perquè tenir un mòbil no vol dir que estiguem salvats”, alerta, i recorda que a la muntanya, es pot perdre la cobertura o tenir poca connexió a internet i diu que és important poder fixar-se amb elements del medi que ajudin els bombers a detectar en quin punt som.

La majoria es resolen de pressa

Els serveis de recerca de boletaires es fan conjuntament entre molts membres del cos de bombers de la regió que treballen braç a braç amb els GRAE. Normalment, a aquest dispositiu de cerca i rescat també s’hi afegeix la unitat canina del cos o la unitat de drons. “És un servei amb un dispositiu molt ampli, d’almenys vint-i-cinc persones, que se sol resoldre de pressa perquè és una sortida molt contundent”, acaba Planagumà.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor