“Hi ha hagut una falta de professionalitat tremenda”: els bombers forestals apunten a Basset com a màxim responsable de l’operació de la gota freda

  • Parlem amb Miquel Férriz, portaveu dels bombers forestals de la Generalitat Valenciana, sobre les polèmiques declaracions de l’ex-cap del Consorci de Bombers de València

VilaWeb
08.04.2025 - 21:40
Actualització: 09.04.2025 - 11:51
00:00
00:00

La setmana passada, l’ex-cap del Consorci de Bombers de València, José Miguel Basset, va comparèixer en la comissió d’investigació de la gota freda de la Diputació de València. Va acusar la unitat de bombers forestals que havien anat a revisar el cabal del barranc de Torrent (o rambla del Poio) de retirar-se de la zona perquè tenien gana de dinar. Amb això va encendre els ànims del col·lectiu, ja prou irritat perquè els forestals no van ser mobilitzats a partir del primer moment de l’emergència.

Miquel Férriz, portaveu dels bombers forestals de la Generalitat Valenciana, explica que el 29 d’octubre es van mobilitzar tan sols dues unitats dels seus. Una va ser la de Bunyol, que va anar a mesurar el cabal del barranc de Torrent. Primer van anar a un punt determinat de la A-3, i van comunicar l’aigua que baixava per l’escala. Van deixar-hi el camió amb dos membres, i van anar amb el vehicle a un altre punt d’un barranc de Xiva. Com que no hi baixava pràcticament gens d’aigua, van tornar ràpidament al punt de l’autopista. En vista de la situació, entenien que hi passarien tot el dia. Per això van parar cinc minuts a comprar alguna cosa de menjar en un supermercat, i van dinar al cotxe mateix. Han presentat proves que ho demostren. Cap a les 14.30, van comunicar a la central que el cabal de l’aigua havia baixat i van demanar instruccions. Segons que indica Férriz, els van dir que es retirassen al parc i no els van tornar a telefonar.

No obstant això, Basset –segons que va dir– va interpretar que demanaven instruccions perquè el nivell havia baixat i, com que era l’hora de dinar, volien saber què hi feien, allí. De manera que va atribuir als treballadors la responsabilitat de retirar-se del barranc, tot i que ells sempre han afirmat que a les tres van rebre l’ordre d’anar-se’n. El col·lectiu dels bombers forestals va emetre un comunicat l’endemà de les declaracions de Basset –ja jubilat–, en què denunciaven que no tolerarien cap insult més.

“A les sis de la vesprada, veient els gràfics, la riuada en aquell punt del barranc del Poio va ser espectacular. Va ser una irresponsabilitat completa dels comandaments i de la Generalitat Valenciana, i damunt encara tenen la barra de dir que se’n volien anar a dinar. Són unes declaracions indecents. Aquesta persona menteix. Descarrega la responsabilitat en els bombers forestals, que eixos dies ja ens queixàvem de la manca de mobilització del nostre servei i, en la pre-emergència, de la manca d’activació d’unitats per a controlar els barrancs”, diu Férriz.

Per què els van retirar?

El portaveu dels bombers forestals no entén per què els van retirar. “Els van dir que havia baixat un poquet el cabal i aquesta gent, amb les dades que tenia del que passava ja a Utiel i Requena, no van ser conscients i van ser molt poc professionals durant tota l’emergència”, diu. El Consorci de Bombers de València ha presentat un informe sobre les dades de la mobilització de personal durant els primers dies de l’emergència. “I fan feredat, perquè amb el drama que hi va haver, els dos primers dies no es mobilitzen pràcticament bombers forestals, però bombers del consorci tampoc”, denuncia. El dia 30, l’endemà de la catàstrofe, no es va mobilitzar cap unitat de bombers forestals de la Generalitat; i el dia 31 tan sols 28 bombers forestals. En total, el primer dia es van mobilitzar 170 persones del consorci, i no es va arribar al miler fins el dia 3 de novembre.

Tampoc no entenen aquesta manca de mobilització del personal d’emergències. Férriz diu que n’han demanat insistentment la raó, i l’única resposta que han rebut és que “la situació era molt complicada”. “Evidentment, per això hi som”, replica. A més, a les unitats que hi havia en les altres demarcacions, l’excusa que els van donar és que eren massa lluny. I tanmateix arribava ajut de més llocs del país i de l’estat espanyol.

“Tot és una mala organització. Nosaltres anem a torns: treballem dos dies sí, dos dies no. Els ho vam repetir, no en aquesta emergència, en totes, però en aquesta hi vam insistir. Es mobilitza la unitat de Sant Mateu a primera hora del primer dia de torn, treballen tot el dia, es queden a dormir allí en un poliesportiu, o on siga, com fan molts serveis de fora del País Valencià, i l’endemà a treballar. Després tornen a casa i la unitat que li fa el canvi de torn, doncs el mateix sistema. De la província de Castelló, de vint unitats que som, pràcticament en tota l’emergència se’n mobilitzaren tres o quatre. Baixaves allà, veies la destrossa, i deies ‘però ací fan falta professionals’. El resum és que hi ha hagut una falta de professionalitat tremenda”, diu. Apunta a Basset com a màxim responsable de l’operació de bombers durant la gota freda i conclou que mira de “repartir les culpes”.

Cap insult més

En el comunicat de resposta que van fer a Basset, asseguraven que no tolerarien cap més insult. Es referien, precisament, a les declaracions que havia fet Carlos Mazón el novembre del 2023 durant l’incendi de Montitxelvo (Vall d’Albaida), quan va insinuar que els bombers forestals havien originat l’incendi. “Tot un president de la Generalitat dient aquestes paraules… Després, quan ens vam reunir al Palau de la Generalitat, li ho vam dir. Com que és un irresponsable, va fer el que fa sempre: dir que ell no havia dit això”, lamenta Férriz.

Quant a Basset, denuncien que va fer unes declaracions “sense cap mena de vergonya ni decència”. “Jo entenc que aquesta persona ja s’ha jubilat i li és igual tot. S’ha trobat el nyap tremend del qual ell ha estat partícip. Sap moltes coses que han passat, els han superat completament i al final desvien el focus”, diu Férriz. A més, denuncia que aquest menyspreu només el dirigeixen cap als bombers forestals de la Generalitat. Explica que és una pràctica habitual que no els mobilitzen quan tenen una emergència a prop, i que, en canvi, mobilitzen bombers del consorci que són més lluny. “Al final, acaba perjudicant el ciutadà, que és qui paga el servei”, lamenta.

Férriz recorda que el Consorci de Bombers rep molts diners per gestionar operativament els serveis dels bombers forestals de la Generalitat, “però no els interessa que nosaltres tinguem força com a servei”. Per què? Sembla una qüestió d’egos i, com diu el portaveu dels forestals, de “caciquisme” i de la “martingala que tenen muntada i no volen cedir”.

Què reclamen els bombers forestals?

El col·lectiu de bombers forestals de la Generalitat Valenciana fa molt de temps que demana una mobilització directa de la Generalitat. “Es cometen infraccions i nosaltres ja hem denunciat al síndic de greuges aquesta situació després de la dana, perquè és intolerable”, diu Férriz. Assenyala que ja hi ha una estructura feta, l’Agència Valenciana de Seguretat i de Resposta a les Emergències (AVSRE), que els podria mobilitzar, i que n’hi ha prou de dotar-la de professionals.

“Però al consorci què li interessa? Tindre els diners dels bombers forestals i al mateix temps mobilitzar els seus, i és un estira-i-arronsa. I qui té un poder tremend? Els consorcis. I d’on vénen? De les diputacions. I les diputacions qui són? Ací a Castelló han col·locat alcaldes tota la vida. És eixa màfia, i el problema que trobem és aquest”, lamenta.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
Fer-me'n subscriptor