05.04.2025 - 18:15
|
Actualització: 05.04.2025 - 19:58
El Sindicat Professional de Policies Locals i Bombers (SPPLB) ha defensat la feina dels bombers forestals desplegats el 29 d’octubre al barranc de Torrent, durant la gota freda. El sindicat ha desmentit les afirmacions de l’ex-inspector en cap del Consorci Provincial de Bombers, José Miguel Basset, que va vincular la retirada dels efectius a les ganes de dinar.
Segons fonts del sindicat, la unitat de Bunyol va ser mobilitzada per vigilar el barranc de Torrent i, passades les 14.00, van deixar una autobomba fent seguiment mentre la resta de l’equip es desplaçava a un supermercat de Xiva per comprar menjar, amb la intenció de tornar immediatament i continuar la vigilància.
El tiquet de compra demostra aquesta voluntat: és registrat a les 14.23 i forma part de la documentació aportada com a prova del compromís dels bombers amb la tasca assignada. En la factura, s’observa que els bombers van comprar, entre més productes, aigua, barres de pa, formatge i truita de patates.

Amb aquesta resposta, el sindicat rebat directament les declaracions de Basset d’aquesta setmana en el marc de la comissió d’investigació sobre la gota freda a la Diputació de València. L’ex-responsable del Consorci, que s’ha jubilat fa poc, va afirmar que el cabal del barranc havia disminuït i que els efectius van interpretar que, com que era l’hora de dinar, podien marxar.
En la declaració, quant a la unitat que revisava el barranc, Basset digué que els tècnics van veure que el cabal no era preocupant. “Es traslladen a un altre punt de Xiva a mesurar i al cap d’una estona tornen al mateix punt de l’escala i informen que el nivell ha baixat.” “Són dos quarts de tres, instruccions”, diu que van dir. Van interpretar que volien dir que, com que el nivell havia baixat i era l’hora de dinar, els demanaven què hi feien, allí. Amb aquesta frase, l’ex-cap dels bombers atribueix als efectius mateixos la decisió de retirar-se. Fins ara, els bombers havien afirmat que van rebre l’ordre de retirar-se a les 15.00.
Tanmateix, el SPPLB insisteix que la retirada va ser ordenada des de la Central de Bombers del Consorci vora les 15.00, i que no saben qui la va ordenar concretament, però recorden que Basset era el màxim responsable operatiu aquell dia.
A més, el sindicat ha lamentat que no s’activessin tots els recursos disponibles aquell 29 d’octubre. Segons que expliquen, només es van mobilitzar entre tres unitats i quatre de les 28 disponibles, incloses les helitransportades. També critiquen que la retirada d’efectius es va fer de manera generalitzada, llevat d’aquelles unitats que intervenien en rescats actius.