Boltanski converteix l’IVAM en una nova església amb Départ-Arrivée

  • L’artista francès exposa dues peces al museu valencià per primer cop a l’Estat Espanyol

VilaWeb

Redacció

09.07.2016 - 02:00

Christian Boltanski construeix un passeig per la vida i la mort a la Galeria 1 de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). L’exposició Départ-Arrivée  transforma el museu en una església on els espectadors no trobaran respostes sinó interrogants fins al 6 de novembre.

La mostra de l’autor francès, guanyador del XIV Premi Julio González, porta a l’IVAM peces datades des de 1989 fins a l’actualitat. Dues de les seleccionades, La traversée de la vie (2015) i la que dóna nom a la selecció, Départ – Arrivée (2015), s’exhibeixen per primera vegada al país. A Départ-Arrivée, el creador francès aprofundeix en la seva convicció que els museus són les noves esglésies, llocs de pelegrinatge amb una mostra que planteja preguntes amb la finalitat de fer reflexionar al públic sobre la vida, la mort i l’absència. Així, Boltanksi posa de manifest la seva passió per qüestionar-se les coses.

L’exposició es dividex en dues zones: Départ i Arrivéé. A la sortida hi ha una vuitnatena de bombetes vermelles i a l’arribada, una norantena de color blau. Départ-Arrivée arrenca amb la instal·lació Les tombeaux (1996), del Museu Reina Sofia, set tombes anònimes il·luminades que commemoren les víctimes sense reconeixement. Seguidament hi ha La Réserve des suisses morts (1991), una recopilació de fotografies de la secció de necrològiques d’un diari suís.

Un dels reclams propietat de l’IVAM és l’estructura laberíntica que formen milers de caixes de galetes enganxades formant torres que, en qualsevol moment poden caure, com una metàfora de la vida de l’autor. A l’última sala, s’exhibeixen Reliquaire (1990), unes columnes amb cares que recorden a un altar, i Arxivis de l’année 1987 du Journal (1987), on l’artista barreja fotografies de víctimes i de criminals, sense que l’espectador pugui distingir-los.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor