Ni un míssil, ni un satèl·lit d’Elon Musk: el bòlid que va sobrevolar el país era un meteor

  • El Centre d'Operacions i Vigilància Espacial (COVE) del Ministeri de Defensa espanyol descarta que fos un míssil o un satèl·lit d'Elon Musk

VilaWeb

ACN

01.04.2024 - 16:13
Actualització: 01.04.2024 - 18:36

El Centre d’Operacions i Vigilància Especial (COVE), del Ministeri de Defensa espanyol, diu que el bòlid que va sobrevolar Catalunya i les Illes la matinada de divendres a dissabte era un meteor que va tocar l’atmosfera. Després d’analitzar els vídeos, i de consultar el consorci europeu i més experts espacials, el COVE ha descartat tant que fos un míssil com que fos un satèl·lit privat de l’empresa Starlink –propietat d’Elon Musk–, hipòtesis que havien circulat durant el cap de setmana. L’organisme de l’exèrcit, que la ministra Margarita Robles ha visitat avui, també ha consultat el Centre de Vigilància d’Alertes de Míssils Balístics del Comandament Aeri de l’OTAN.

El punt de llum –batejat com a SPMN290324ART– es va detectar sorgint de l’estat francès, va recórrer Catalunya, va continuar en direcció a les Illes i va acabar el recorregut al sud del País Valencià.

Segons que ha explicat el Ministeri de Defensa espanyol, els comandaments militars han confirmat que hi havia un protocol d’alertes espacials que s’hauria activat en cas de risc de caiguda o reentrada d’un objecte espacial a partir de cinc tones.

De mitjana, el COVE observa més de 5.000 objectes diaris que travessen el camp de visió del radar, que va de 200 quilòmetres a 2.000 de l’òrbita baixa i mitjana. El cap del comandament de l’espai espanyol, el general Isaac Crespo, ha dit que al voltant de la Terra orbitaven uns 26.000 objectes espacials, incloent-hi ferralla, però que això no volia dir que tots impliquessin un perill.

Unes quantes hipòtesis

D’ençà de l’albirament del bòlid la matinada de divendres, n’han circulat unes quantes hipòtesis. La xarxa d’investigació de bòlids i meteors del CSIC va apuntar primerament a la teoria d’un míssil balístic provinent de l’estat francès, tot i que hores més tard va descartar-ho.

També va fer-ne una Alemanya: el Centre de Coneixement de la Situació Espacial va assenyalar que era de la reentrada d’un satèl·lit de Starlink, propietat d’Elon Musk.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor