08.02.2023 - 13:26
|
Actualització: 08.02.2023 - 16:36
El ministre de la Presidència espanyol, Félix Bolaños, ha evitat d’aclarir si el govern espanyol honorarà la promesa de reforma de la llei del CNI que el president Pedro Sánchez va fer el maig de l’any passat arran de l’escàndol Catalangate.
Això s’ha palesat en la sessió de control al congrés espanyol, on el portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha recordat a Bolaños que la reforma no consta al pla legislatiu del 2023 que ha fet públic el govern espanyol. En resposta, el ministre s’ha limitat a dir que l’executiu de Pedro Sánchez ja considera complertes totes les promeses que va fer arran del cas. Així, segons Bolaños, el govern ja va fer un control intern al CNI, va obrir una investigació per part del Defensor del Poble, i ha col·laborat amb totes les actuacions judicials corresponents.
Esteban ha recordat que Sánchez es va comprometre a una reforma en la regulació del control judicial del CNI al maig, però que mesos més tard, al desembre, el PSOE va votar en contra de la iniciativa tot adduint que el govern espanyol ja presentaria una iniciativa en solitari. “Però vist el calendari legislatiu del govern, no fa cap menció a aquesta modificació”, ha dit. I ha afegit que la Moncloa “ha canviat d’opinió en un mes”.
A la seva rèplica, Esteban ha tornat a preguntar si el govern espanyol presentarà una reforma de la llei del CNI per establir un “control real” per part dels jutges sobre les activitats dels serveis secrets espanyols. A més, ha recordat que, ara com ara, tampoc no existeixen els controls posteriors a les actuacions autoritzades pel magistrat del Suprem que pot donar aquesta mena d’ordres, Pablo Lucas. “Hi ha un compromís democràtic per part del president del govern. Perquè no apareix al calendari legislatiu?”, ha preguntat el portaveu del PNB.
El govern espanyol desafia la pressió internacional per l’escàndol
La negativa del govern espanyol a prendre cap més acció per l’escàndol Pegasus contradiu les advertències de nombrosos organismes internacionals pel cas.
Ni més ni menys que tres organismes de l’ONU s’han adreçat a l’estat espanyol per demanar explicacions sobre el Catalangate, i l’han instat a “investigar, processar i imposar les sancions adequades” als responsables de l’espionatge sobre els independentistes catalans.
També el Parlament Europeu s’ha mostrat insatisfet amb la gestió que el govern espanyol ha fet del cas. En un informe contundent publicat al novembre, la cambra criticà la lentitud de la investigació judicial sobre l’escàndol i demanà mesures urgents a l’estat espanyol, que ara com ara no ha fet cap pas endavant en matèria d’investigació.