Bolaños diu que l’esmena a la llei d’amnistia dóna més seguretat jurídica i inclou el Tsunami i els CDR

  • El ministre espanyol diu que la seva línia vermella era amnistiar "violacions greus de drets humans"

VilaWeb
VilaWeb – Agències
23.01.2024 - 15:29
Actualització: 23.01.2024 - 18:06

El ministre de Presidència espanyol, Félix Bolaños, ha rebutjat que el govern hagi travessat una línia vermella respecte de la consideració del delicte de terrorisme a la llei d’Amnistia en haver acordat una esmena amb Junts i ERC que només exclou aquest tipus penal de la llei quan es produeixin violacions greus de drets humans.

Per contra, sosté que aquest canvi a la norma aporta més seguretat jurídica. Així mateix, fonts governamentals necessiten que el canvi deixa en mans dels jutges la decisió de si els delictes que es jutgen arriben a aquest nivell de gravetat que els exclou de l’amnistia. Sobre això, fonts dels socialistes han assegurat que amb les modificacions blinden que la llei s’aplicarà als investigats pel Tsunami Democràtic i els CDR.

A la conferència de premsa posterior al Consell de Ministres que s’ha fet a la Moncloa, Bolaños ha estat qüestionat per aquest últim canvi pactat, quan des del Govern sostenien que deixar fora de l’amnistia els delictes de terrorisme era una línia vermella que no passarien. En tot cas, el ministre ha defensat que aquest límit no s’ha traspassat perquè a parer seu el terrorisme segueix exceptuat “quan hi hagi una violació greu de drets humans”. “Aquesta era la nostra línia vermella i així s’ha pactat avui a la Comissió de Justícia” del congrés, ha defensat.

Afirma a més que el que s’ha fet és millorar l’article, “garantir-ne la seguretat jurídica” i adaptar-lo “als millors estàndards europeus”, és a dir, la directiva europea i el Conveni Europeu de Drets Humans, segons traslladen. Amb la nova redacció de la llei, desapareix l’excepció dels delictes de terrorisme “quan hi hagi sentència ferma” i sobre això fonts governamentals expliquen que s’ha retirat aquesta part perquè generava inseguretat i podia provocar que s’amnistiessin tots els casos de terrorisme investigats. Assenyalen així que cap de les causes en curs, en els casos dels CDR i Tsunami Democràtic té sentència ferma.

Sobre això afegeixen que en parlar de delictes “amb sentència ferma” es deixava una porta oberta “més gran que la de Brandenburg” per la qual es podien colar a l’amnistia molts delictes de terrorisme.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor