13.10.2016 - 15:09
|
Actualització: 13.10.2016 - 22:18
Bob Dylan és considerat un dels artistes més destacats del segle XX, tant del punt de vista musical com culturalment en general. Va editar trenta-sis àlbums d’estudi i centenars de cançons, bé tot sol, bé amb col·laboracions amb grans figures com ell. A continuació provem de seleccionar deu cançons –que en podrien ser moltes més– representatives de la seva carrera musical.
‘Like a Rolling Stone’
La revista Rolling Stone la va col·locar en el número u de les millors cançons de tots els temps i assegurà que ‘cap altra cançó no ha desafiat i transformat les lleis comercials i les convencions artístiques del seu temps’.
https://www.youtube.com/watch?v=OYnnPEwjLSs
‘All along the watchtower’
Un dels grans clàssics de Dylan que va incloure en l’àlbum John Wesley Harding, del 1967. Molts artistes n’han fet versions, però qui més hi va reeixir fou Jimmy Hendrix.
https://www.youtube.com/watch?v=TYJN79ePvhI
‘Things have changed’
Correspon a l’última època creativa. És un bon exemple del so atemporal de la seva música, amb tonalitats de blues, rock i folk.
‘Girl from the north country’
Va ser publicada el 1963 en el segon àlbum d’estudi de Bob Dylan, The Freewheelin. Més tard la va tornar a enregistrar, juntament amb Johnny Cash, en un duet antològic.
‘Blowin’ in the wind’
Publicada el 1963, ràpidament es convertí en una cançó protesta contra la guerra del Vietnam. Però pel caràcter atemporal que té ha sonat com un himne de moltes causes en favors dels drets civils.
‘Mr. Tambourine Man’
La va compondre Dylan, però va ser el grup folk The Byrds el primer de popularitzar-la a començament del 1965. Es destaca per una estructura musical peculiar, perquè comença amb la tornada.
‘The times they are a-changin”
Considerada la cançó protesta per excel·lència del geni de Duluth. Himne d’una època contra la guerra del Vietnam i a favor de la igualtat racial.
‘Knockin’ on heaven’s door’
Una cançó molt lligada al film Pat Garret i Billy the Kid, de Sam Peckinpah, on el cantant va tenir paper secundari i es va encarregar de la banda sonora. La cançó acompanya una de les millors seqüències del film. Vegeu-la.
‘Just like a woman’
Nina Simone, Joe Cocker, Jeff Buckley, Van Morrison… Una petita mostra dels cantants que han volgut reinterpretar aquesta cançó. Ell no ho ha confirmat mai, però sembla que la va escriure per a la musa d’Andy Warhol, Edie Sedgwick.
https://www.youtube.com/watch?v=ymmRnKaTEr8
‘I shall be released’
La va escriure conjuntament amb el grup canadenc The Band. El vídeo següent correspon a la versió en directe interpretada al final del concert de comiat d’aquest grup de folk.