Dificultats a Belfast per a superar el blocatge

  • Si no hi ha una opció legal per a vèncer el blocatge del DUP, hi ha cap garantia que aquest mateix partit no impedirà de fer el referèndum previst a l’Acord de Divendres Sant?

Martxelo Otamendi
14.04.2023 - 21:40
Actualització: 16.04.2023 - 23:11
VilaWeb

Entre les nacions sense estat, n’hi ha algunes que han arribat més lluny que no pas unes altres en els seus propòsits. Un exercici bonic i interessant podria consistir a tractar d’endevinar quina té més possibilitats de complir el seu desig: Escòcia, Catalunya, el Nord d’Irlanda… Resten fora de la llista, en canvi, el País Basc i Galícia, totes dues més endarrerides que no pas aquestes altres. És cert que aquest exercici seria més senzill si existís una sola vara de mesurar, però, atès que la política no és una ciència exacta, hi ha molts factors que poden influir-hi. Escòcia i Catalunya volen la independència, i, en canvi, el Nord d’Irlanda vol formar un sol estat unint-se al Sud d’Irlanda.

Tenint en compte l’Acord de Divendres Sant del 1998 i el suport polític del procés, ara per ara sembla que al Nord d’Irlanda són més a prop del seu objectiu. Segons que estableix l’acord, és la ciutadania nord-irlandesa qui decidirà si desitja de continuar al Regne Unit o si prefereix d’unir-se al Sud d’Irlanda. Aquest és, precisament, l’acord més important aconseguit pel Sinn Féin en canvi que l’IRA deixés la lluita armada, i també és, per tant, la qüestió que implica més dificultats.

Gairebé un any després de les eleccions del maig al Nord d’Irlanda, el principal partit unionista, DUP, continua blocant la formació d’un govern, perquè no vol que el càrrec de primer ministre acabi en mans del Sinn Féin, el guanyador d’aquells comicis.

L’acord firmat ara fa un quart de segle estableix que el govern l’han de formar els partits principals de totes dues comunitats –republicans i unionistes–, però no especifica cap via que pugui servir per a desblocar la situació actual, per la qual cosa el DUP pot prolongar aquesta paralització mentre vulgui. El blocatge, en conseqüència, deixa en suspens un dubte considerable que en algun moment haurà de ser solucionat: si no hi ha una opció legal per a vèncer el blocatge del DUP, hi ha alguna garantia que aquest mateix partit no impedirà de fer el referèndum previst a l’acord?

No hi ha dubte que el DUP no acceptarà d’actualitzar el pacte per introduir-hi alguns canvis, atès que estan convençuts que aquests canvis beneficiaran el Sinn Féin. És més, no ho acceptaran ni tan sols a petició de Joe Biden, president dels Estats Units d’Amèrica.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor