10.04.2023 - 21:40
|
Actualització: 10.04.2023 - 22:30
Avui comença a l’estat espanyol el període de declaració en línia de la renda corresponent a l’exercici del 2022. La campanya, que durarà fins el 30 de juny, té una novetat que ha portat molta cua a les xarxes socials: per primera vegada s’hauran de declarar les transferències per Bizum. En quins supòsits s’hauran de declarar, aquests pagaments? I a partir de quina quantitat?
Enguany, així com en temporades anteriors, els contribuents del Principiat poden fer la declaració de la renda a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), en compte de tramitar-la a l’Agència de l’Administració Tributària espanyola (AEAT). Us expliquem com fer-ho ací.
Cal declarar els Bizums?
A efectes fiscals, els pagaments fets o rebuts amb Bizum tributen sota el mateix règim que el de qualsevol transferència bancària ordinària: l’única diferència és el canal pel qual s’executen. Així, els pagaments per Bizum s’han d’incloure a la declaració de renda si es compleix algun d’aquests tres supòsits:
- Si la quantitat de diners que s’ha rebut o enviat per Bizum supera els 10.000 euros anuals. A partir d’aquest llindar, les entitats bancàries notifiquen automàticament els pagaments a Hisenda, per la qual cosa és important de deixar-ne constància a la declaració.
- Si els pagaments que s’han rebut per Bizum responen a un ingrés amb rendibilitat econòmica, com pot ser el pagament pel lloguer d’un immoble. En aquest cas, no cal que la quantitat total ingressada superi els 10.000 euros anuals.
- En el cas dels treballadors autònoms, si els pagaments que s’han rebut per Bizum es corresponen a un servei o bé pel qual s’ha rebut una contrapartida en el marc d’una activitat professional. En aquest cas, tampoc no cal que la quantitat total ingressada superi els 10.000 euros anuals. Cal tenir en compte, a més, que qualsevol ingrés d’aquesta mena es gravarà amb l’IRPF i IVA corresponents.
Tributen les vendes a Wallapop?
Una altra qüestió que ha suscitat molts interrogants a l’hora de fer la declaració de la renda és la tributació de les vendes de productes de segona mà en plataformes digitals com ara Wallapop, Vinted i eBay.
A efectes fiscals, aquestes operacions tributen com qualsevol transacció més. S’han de declarar tan sols si de la venda s’obté un guany patrimonial; és a dir, si el producte es ven per un preu més alt que no es va comprar originalment. És un supòsit poc freqüent en el cas d’articles de segona mà, però que pot passar en productes molt concrets com ara objectes de col·leccionista.
Per exemple, si algú va comprar un segell per 40 euros l’any 2002 i el va vendre per 4.000 l’any 2022 a Wallapop, enguany haurà de declarar 3.960 euros per l’operació, corresponents a la diferència –el benefici– entre el preu de compra el 2002 i el preu de venda el 2022. Si, en canvi, l’hagués venut per 20, l’operació li hauria representat una pèrdua de 20 euros, i en conseqüència no l’hauria de declarar sobre la base imposable de l’estalvi de l’IRPF.
Si el guany patrimonial és de 6.000 euros o menys, la transacció tributarà d’un 19% sobre la base imposable de l’IRPF. Si és entre 6.000 euros i 50.000, tributarà d’un 21%, i si és entre 50.000 euros i 200.000 tributarà d’un 23%. Finalment, si el benefici de la venda supera els 200.000 euros, tributarà d’un 26%.
Si les transaccions en aquestes plataformes són habituals i els ingressos que se’n deriven superen el salari mínim interprofessional (15.120 euros bruts anuals), les autoritats fiscals poden determinar que el venedor duu a terme una activitat econòmica, per la qual cosa hauria de registrar-se com a autònom i complir la resta d’obligacions fiscals associades, com ara declarar l’IVA sobre les vendes.