Birmània.- Uns 18.000 rohingya han fugit en una setmana a Bangladesh per la violència a Rajine (Birmània)

  • Uns 18.000 rohingya han fugit en una setmana a Bangladesh per escapar de l'onada de violència que s'ha desfermat a l'estat birmà de Rajine, que ha deixat més de cent morts, segons ha informat aquest dimecres l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

VilaWeb
Redacció
30.08.2017 - 14:48

COIX BAZAR (BANGLADESH), 30 (Reuters/EP)

Uns 18.000 rohingya han fugit en una setmana a Bangladesh per escapar de l’onada de violència que s’ha desfermat a l’estat birmà de Rajine, que ha deixat més de cent morts, segons ha informat aquest dimecres l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

L’OIM ha advertit, a més, que aquest nombre podria augmentar notablement en els propers dies perquè hi ha “centenars i centenars” de rohingya atrapats en terra de ningú, a la frontera entre tots dos països.

Aquesta xifra evidencia la gravetat de la crisi a Rajine. “La situació és horrible. Estan cremant cases i la gent surt corrent. Pares i fills han quedat separats, alguns s’han perdut, uns altres estan morts”, ha explicat Abdullah, un rohingya de 25 anys del poble de Mee Chaung Zay, a Buthidaung (Rajine), que es prepara per anar al país veí.

L’onada de violència es va desencadenar aquest divendres passat, quan milicians de l’Exèrcit de Salvació Rohingya d’Arakan (ARSA), un grup armat conegut anteriorment com a Aharak al Yaqin que va ser creat pels rohingya exiliats després de la crisi del 2012, van atacar diversos llocs policials i una base militar a Rajine amb un saldo de 109 morts.

En resposta, l’Exèrcit birmà ha engegat “operacions de neteja” per trobar els insurgents rohingya. Ha evacuat la població no musulmana de Rajine i escorcolla casa per casa a la recerca de suposats milicians entre aquesta minoria ètnica i religiosa.

La situació havia romàs en relativa calma des del passat mes d’octubre. Llavors, un atac rohingya contra guàrdies fronterers que es va cobrar nou vides entre els uniformats va desfermar nous operatius militars que van provocar un èxode de 87.000 persones cap a Bangladesh.

Nacions Unides ha condemnat la violència rohingya i ha demanat a les forces de seguretat que donin una resposta equilibrada a aquests atacs. A més, ha subratllat que aquesta situació podria haver-se evitat si el Govern de la premi Nobel de la Pau Aung San Suu Kyi hauria abandonat la “retòrica inflamatoria”.

Aquest és l’esclat de violència més important des de fa cinc anys, quan els enfrontaments entre rohingya i budistes –que són majoria en la resta de Birmània– van donar un balanç de més 200 morts i 140.000 desplaçats a la capital de Rajine.

Els rohingya són una minoria ètnica de fe musulmana que es concentra a Rajine. Són més d’un milió de persones, però el Govern birmà no els reconeix com a ciutadans perquè considera que són descendents d’immigrants il·legals procedents de Bangladesh.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor