18.08.2023 - 21:40
|
Actualització: 19.08.2023 - 12:21
Banyar-se sense tampó ni copa menstrual, i sense preocupar-se per la regla. Aquest estiu a les xarxes socials ha crescut força la publicitat d’una nova tendència que pot acabar essent molt útil: els biquinis i banyadors menstruals. Després d’haver-se popularitzat les calces menstruals, que absorbeixen la regla sense haver de fer ús de cap producte més, les marques han optat per aquestes peces noves, que tot just es comencen a fer servir. Funcionen de manera semblant a les calces menstruals, però amb algunes diferències. Respecte de l’estalvi econòmic i la sostenibilitat, tenen els mateixos avantatges, atès que són reutilitzables.
Com funcionen els biquinis i banyadors menstruals?
Aquests biquinis i banyadors funcionen per capes, així com les calces menstruals. En el cas de les calces, cada capa té una funció: una primera que drena el flux fins a la segona, molt absorbent i que reté gran part del líquid, i una tercera que neutralitza l’olor i els bacteris i evita la sensació d’humitat. També de la mateixa manera que les calces menstruals, són fets majoritàriament de polièster –amb capes exteriors de niló i elastà–, però la diferència la marca, sobretot, una capa impermeable –tant a la tela com a les costures– per a evitar que el flux surti de la peça una vegada entri en contacte amb l’aigua. La poliamida transpirable del banyador deixa sortir l’aigua i s’eixuga de pressa a fi d’evitar la humitat i les olors. El disseny és pensat perquè no s’inflin.
Sobre l’absorció, les marques diuen que es poden dur posades entre quatre hores i vuit, segons el flux, tot i que hi ha models que absorbeixen més o menys, tal com és indicat al banyador mateix. En els casos en què el flux acostuma a ser molt abundant, es recomana de combinar aquests banyadors amb uns altres productes menstruals, sobretot els dies centrals de la regla. La vida útil d’aquestes peces arriba als dos anys.
Com es renten?
Tal com passa amb les calces menstruals, recomanen de rentar-los a mà, i és especialment recomanable de deixar-los en remull unes quantes hores perquè es vagi diluint a poc a poc la sang acumulada i surti del tot de la peça. No obstant això, també es poden ficar a la rentadora amb programes fins de 30 °C. Això sí, cal evitar els suavitzants i el lleixiu i esbandir-los abans amb aigua tèbia. És millor de deixar-los eixugar al sol, i no pas a l’assecadora.
Quins dissenys hi ha i on es poden trobar?
Un dels punts forts d’aquests banyadors i biquinis és que hi ha una gran varietat de dissenys i estampats per a triar, gairebé tan variada com la de la roba de bany habitual. De fet, tenen l’aspecte d’un banyador normal i corrent i també es fan models esportius i talles més petites i models diferents per a nenes i adolescents.
Aquestes peces de roba es poden comprar sobretot per internet, en les empreses especialitzades en calces menstruals, com ara Thinx, l’empresa pionera en aquest àmbit, Lebambu –amb una de les seus a València– i Modibodi. L’empresa catalana Dalia també en comercialitza i té botigues obertes a Lleida, Girona i Reus. En general, el preu ronda els trenta euros, en el cas dels biquinis, i els quaranta, en el cas dels banyadors.
Dalia, també té patentada amb la UPC la única copa menstrual que es buida sense treure de la vagina. solucionant el problema que els banys públics no estan preparats per la higiene menstrual.