25.10.2023 - 20:57
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lliurat avui a la tarda el premi Ramon Margalef d’Ecologia al biòleg i ecologista Marten Scheffer. L’acte ha tingut lloc al Palau de la Generalitat i el cap de l’executiu ha agraït al guardonat unes investigacions que “són un gran avenç perquè ens prevenen de situacions de no retorn i actuen com una alarma”. Aragonès també ha subratllat que “invertir en biodiversitat és invertir en el nostre benestar, en salut i en augmentar l’esperança i qualitat de vida de les persones”. Per això ha fet una crida tant a entitats públiques com privades per “treballar conjuntament” en aquest àmbit.
Aragonès ha agraït a Scheffer la tasca que duu a terme perquè, segons ha afegit, ajuden a tenir eines per “anticipar-nos, prioritzar i actuar de la forma més eficaç per salvar i preservar ecosistemes que avui estan realment en risc”. “Cal actuar amb decisió, amb convicció per tal d’adaptar la societat a la nova realitat climàtica i, al mateix temps, contribuint a frenar el màxim les conseqüències sobre les pèrdues de biodiversitat i destrucció d’ecosistemes”, ha afegit el president de la Generalitat.
Per la seva banda, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha donat la benvinguda a l’acte d’aquests premis, que es lliuren d’ençà de l’any 2004, recordant la figura de Ramon Margalef com a pare de l’ecologia moderna i precursor de la bibliometria abans que existís. Scheffer és catedràtic a la Universitat de Wageningen (Països Baixos) i membre de la Resilience Alliance, un grup d’ecòlegs, economistes i especialistes en dinàmiques organitzatives, política i sociologia que desenvolupa investigacions innovadores sobre la interacció resilient entre societat i natura.
Segons explica el govern, Marten Scheffer ha encapçalat la comprensió dels canvis sobtats en els ecosistemes que els traslladen a estats alternatius. La teoria, afegeix l’executiu, es va inspirar inicialment en els canvis en els estanys, i posteriorment s’ha aplicat a molts altres sistemes biològics i físics. També ha demostrat que les transicions crítiques es poden anticipar mitjançant principis universals dels sistemes complexos, inclosos els ecosistemes, el clima i la societat.
Alhora, el govern fa valdre que el treball del guardonat ha demostrat que una intervenció en el moment adequat pot evitar un canvi catastròfic en un sistema complex. El treball de Scheffer, afegeix, ha inspirat un pensament “positiu i proactiu” sobre els reptes de la humanitat quan es tracta de protegir la biosfera i, en particular, ecosistemes emblemàtics com els aiguamolls, els esculls de corall i les selves tropicals.