26.08.2016 - 13:31
BARCELONA, 26 (EUROPA PRESS)
Joaquim Barraquer i Moner, que ha mort aquest divendres, va néixer a Barcelona el 26 de gener del 1927 i, seguint la trajectòria de la seva família, després de cursar Batxillerat va estudiar la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona (UB) i es va doctorar a Madrid.
Va ser catedràtic de Cirurgia Ocular de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), director de l’Institut Universitari Barraquer i de l’Escola Professional d’Oftalmologia, fundador del Banc d’Ulls per al Tractament de la Ceguesa i cirurgià-director del Centre d’Oftalmologia Barraquer, on ha format multitud de professionals.
Es va forjar al costat del seu pare, Ignacio Barraquer, i ja als 11 anys va aflorar la seva vocació per l’oftalmologia.
El 1957 va descobrir l’acció de l’alfaquimotripsina sobre la zónula humana i va desenvolupar la tècnica de la ‘zonulosi enzimàtica’, una tècnica que va facilitar l’extracció capsular o total de la cataracta.
Des del 1961 va col·laborar com a instructor en diferents cursos de l’American Academy of Ophthalmology, emportant-se el premi a la docència el 1973, i va presentar cursos i conferències en universitats, instituts i escoles dels cinc continents.
VA DESENVOLUPAR INSTRUMENTAL
Al llarg de la seva carrera, Barraquer va desenvolupar nombrosos instruments i procediments originals per als tractaments oculars.
En col·laboració amb el seu germà José Ignacio va crear un microscopi especial per a microcirurgia, va idear amb Hans Litmann un altre microscopi per filmar en cinema o televisió els procediments quirúrgics i va dissenyar una lent ocular per corregir miopies d’entre -10 i -30 diòptries.
Barraquer és doctor honoris causa en 11 universitats i ha rebut distincions com la 1999 Apao Gold José Rizal Medal, la Medalla d’Or Alfonso Motolese del Parlament italià i la Medalla d’Or al mèrit de la República del Líban.
A Espanya, va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Civil, la Medalla d’Or del Treball, la Gran Creu de l’Ordre d’Alfonso X el Savi, la Creu de Sant Jordi i la Medalla Josep Trueta de la Generalitat, i a escala internacional, l’Ophthalmology of the Millenium Gold Medal.
Era membre honorari de 40 associacions científiques i de 52 societats mèdiques, ha publicat més de 350 articles i la seva tasca es va centrar sobretot en els camps dels trasplantaments de còrnia i la cirurgia de la cataracta, del glaucoma i de la miopia.