El BIOCOMSC preveu un creixement moderat de contagis però descarta problemes als hospitals

  • El grup de la UPC projecta un augment de casos a causa del relaxament de restriccions, la nova variant i el canvi a interiors

VilaWeb
Redacció
23.10.2021 - 09:52
Actualització: 23.10.2021 - 11:38

El Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC (BIOCOMSC) preveu un creixement moderat dels contagis de covid a Catalunya, però descarta que això es tradueixi en problemes als hospitals. L’investigador Daniel López Codina assegura a l’ACN que el creixement que s’experimenta ara era esperable després de la rebaixa de mesures en diferents sectors. De la mateixa manera, veu esperable que aquesta vegada no hi hagi una onada gran gràcies a la vaccinació i també a la població immunitzada per haver passat la malaltia. Això sí, la projecció del grup és de creixement moderat durant un temps a causa de la combinació d’aixecament de mesures, la nova mutació de la variant delta al Regne Unit i que es faci més vida social en interiors perquè fa fred.

Sobre l’aixecament de restriccions, creu que cal ser moderat perquè l’augment és fàcil, però aturar-lo és més difícil. Per una altra banda, indica que aixecar l’obligatorietat de portar màscara als interiors encara no és adequat, ja que és la principal barrera de transmissió i per això demana de ser pacients. Sobre la nova variant, l’investigador avança que si es confirma que realment és més ràpida de contagiar-se que la delta, l’acabarà “escombrant” i s’imposarà. “Per tant, no és una bona notícia”, conclou.

López Codina compara la situació de Catalunya amb Dinamarca, ja que la situació epidemiològica és similar. Al país nòrdic, diu, hi ha un creixement moderat des de fa un temps tot coincidint amb el relaxament de mesures, però ara per ara la situació està controlada. En el cas català, en canvi, els nivells de vaccinació són més alts i també hi ha més població que ha passat la malaltia. Per això, no s’espera que la situació derivi en problemes als centres sanitaris. “Podem tenir una incidència més alta, el doble d’incidència, però no tindrem el doble de llits d’hospital”, assegura l’investigador, que remarca que gràcies a la vaccinació hi haurà menys casos de malaltia greu.

En aquesta línia, apunta que la dosi de reforç a la gent gran els protegirà si s’infecten i col·lectivament reduirà també la infecció. Amb tot, afegeix que no n’hi ha prou per al control global dels contagis, que depèn de molts factors.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor