Bildu salva el govern de Pedro Sánchez votant a favor del decret econòmic malgrat el Catalangate

  • ERC hi ha votat en contra, amb la CUP i Junts, però els vots no han servit per a tombar el decret

VilaWeb
Redacció
28.04.2022 - 14:50
Actualització: 28.04.2022 - 16:31

EH Bildu ha salvat el govern de Pedro Sánchez i ha votat a favor del decret econòmic que cerca de pal·liar l’impacte econòmic de la guerra d’Ucraïna. Ho ha anunciat durant el debat al congrés espanyol la seva portaveu, Mertxe Aizpurua. “Un cop més, actuarem amb la responsabilitat que devem a la ciutadania i avui aprovarem aquest decret, perquè la gent no pot ser qui hagi de pagar les conseqüències dels greus errors d’aquest govern”.

El vot a favor de Bildu no era previsible, ja que dos militants seus, el diputat al congrés Jon Inarritu i el coordinador general del partit, Arnaldo Otegi, han estat espiats en el marc del Catalangate. Tots dos van ser espiats amb el programari Pegasus.

Qui sí que hi ha votat en contra és ERC. El partit diu que és un primer avís al govern, a qui demana que assumeixi responsabilitats i garantir tota la transparència en el cas Pegasus. “Per començar, la ministra –Margarita Robles– responsable d’aquest escàndol ha de dimitir. Res d’això ha passat fins ara”, diu ERC en un comunicat.

Amb el canvi de posicionament sobtat de Bildu, els vots en contra eren insuficients per tombar la mesura, i s’ha aprovat amb el suport de 175 diputats. Són els 120 diputats del PSOE, els 33 d’Unides Podem, 6 del PNB, 5 de Bildu, 4 del PDECat, 2 de Més País, i els de Compromís (1), Nova Canàries (1), Terol Existeix (1), PRC (1), a més de la diputada escindida de Podem María Pita.

Per aconseguir suports, el govern espanyol va intensificar ahir els contactes i es va obrir a tramitar el decret com a projecte de llei, de manera que les formacions hi podran introduir esmenes.

L’escenari límit ha forçat que el president espanyol, Pedro Sánchez, hagi posposat el viatge que tenia previst per avui i demà a Polònia i Moldàvia. Segons fonts del govern espanyol, Sánchez serà present a l’hemicicle durant la votació, que en el pitjor dels casos –com va passar a la reforma laboral- es pot decidir per molt pocs vots.

Tot plegat després que ahir la ministra de Defensa, Margarita Robles, encengués encara més el malestar de les formacions independentistes durant la sessió de control al govern espanyol, quan -a pregunta de la CUP- va acabar justificant l’espionatge del CNI als líders independentistes.

La ministra va dir durant la sessió de control del congrés que a les formacions independentistes els va molt bé aparèixer com a víctimes, i va preguntar “què ha de fer un estat quan algú vulnera la constitució, declara la independència, talla les vies públiques o està tenint relacions amb dirigents polítics d’un país que està envaint Ucraïna?”

ERC, Junts, la CUP i també Podem han demanat ràpidament la dimissió de la ministra, que també és la màxima responsable del CNI. Al punt de mira també la directora dels serveis secrets espanyols, Paz Esteban, malgrat que va prendre possessió del càrrec el 10 de febrer del 2020 –quan l’operatiu Pegasus ja feia anys que funcionava- en relleu de Félix Sanz Roldán.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor