24.08.2018 - 06:00
Bienve Moya (Vilanova i la Geltrú, 1944) és folklorista, escriptor i ha desenvolupat una sòlida trajectòria en la gestió cultural. Va cursar els estudis dramàtics i ben aviat va formar part de la companyia Els Joglars durant la dècada dels 70. Als anys 80 va dedicar-se a la gestió amb la direcció del Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú, el 1985 any de la reinauguració després d’una renovació. Des de la gestió cultural va ser impulsor de la Xarxa de Teatres Públics de Catalunya, i fundador dels festivals de circ i pallassos Trapezi i la Fira del Circ. Ha estat membre de Socatalà, un projecte d’investigació per a la música tradicional contemporània. Ha contribuït activament en la recuperació de les festes de la Mercè, el carnaval i d’altres festes populars de Barcelona i de Vilanova i la Geltrú.
L’any 2014 va inaugurar l’exposició La Catalanitat Cívica, que ha fet gira a diversos museus i que presenta, fruit dels seus anys d’experiència, una síntesi del sentit i els valors de la festa a Catalunya, així com el mateix any va publicar el llibre Cada dia és festa, un recull de diferents festes, que pretén indagar en els seus orígens i protocols festius. Actualment és col·laborador de diferenes publicacions, com el diari Ara, on amb els seus articles divulga aspectes de la cultura popular.
Com a persona immersa en la cultura popular, com a gestor, estudiós i divulgador, vas conèixer l’antic president de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, Antoni Carné?
Sí, el vaig coneixer no fa pas massa temps, durant la presentació de l’exposició ‘La catalanitat cívica’, l’Antoni era una de les persones més entusiastes que hi havia a la sala, i va fer una bona aportació en aquella presentació. El recordo amb agraïment.
Què opines de l’existència dels Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català?
Cal estimular el treball tant de la gent que investiga, com de les persones que dins l’associacionisme creen contínuament activitat. Per tant, és bo que hi hagi un reconeixement d’aquest treball. I per tant, que hi hagi uns premis significa que es duu a terme un reconeixement explícit, i això és molt important.
Llegeix l’entrevista sencera a Tornaveu, fent clic aquí.