15.07.2022 - 21:43
En la que era la imatge més esperada del seu viatge a l’Aràbia Saudita, el president dels Estats Units Joe Biden va saludar el príncep hereu Mohammed bin Salman, principal sospitòs de l’assassinat del periodista del Washington Post Jamal Khaixoggi. Jamal Khaixoggi, dissident saudí, va ser mort i esquarterat l’any 2018 dins el consolat de l’Aràbia Saudita a Instambul, desencadenant una protesta generalitzada. Joe Biden, en aquell moment, va qualificar el regne de Saüd d'”estat pària” i els Estats Units va assenyalar el príncep bin Salman com a responsable de la mort.
Un informe desclassificat dels serveis d’intel·ligència nord-americana que es va publicar per l’administració Biden va afirmar, en efecte, que el cap de l’operació era Ahmad Hassan Mohammed al Asiri, ex-sub-cap de la intel·ligència saudita i que “és altament improbable que els agents saudites duguessin a terme una operació d’aquesta naturalesa sense l’autorització del príncep”. L’informe assegurava a més que set guàrdies reials a les ordres de Bin Salmán van participar en l’assassinat.
Khaixoggi., dissident saudita i periodista exiliat, havia format part del cercle més influent de la casa reial durant molt anys però amb el temps havia esdevingut molt crític amb el règim saudita i amb el príncep hereu, que el considerava un enemic personal.
Malgrat tot el que havia dit abans, el president dels Estats Units ha viatjat a l’Aràbia Saudita i ha saludat Mohammed bin Salman. La raó és la necessitat d’aconseguir més petroli del golf, com a conseqüència de la guerra d’Ucraïna i l’embargament del petroli rus.