Bicman exigeix la llibertat dels presos i exiliats dibuixant amb un bolígraf

  • Jordi Magrià, conegut a les xarxes per 'Bicman', s'ha dedicat a dibuixar amb un bolígraf retrats de tots els presos polítics i exiliats

VilaWeb

Redacció

27.02.2019 - 01:50

Era el primer d’octubre de 2017 quan Jordi Magrià va decidir de recuperar el seu hobby: fer dibuixos amb bolígraf. Preveia estar moltes hores al col·legi electoral per defensar el referèndum, de manera que va procurar-se una distracció. Va agafar un bolígraf, una llibreta i una fotografia del president Puigdemont. ‘Mentre defensava el col·legi, vaig decidir de pintar la persona que ens havia permès d’arribar fins allà’, explica Jordi Magrià, conegut a les xarxes com a ‘Bicman‘.

El dibuix de Puigdemont, fet en un dia històric, va ser desat en un calaix. Però quan van empresonar Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, Magrià va tenir la necessitat de fer alguna cosa. Aquest il·lustrador, acostumat a fer dissenys amb l’ordinador, va tornar a agafar el bolígraf. Se li va acudir que podia pintar Cuixart i Sánchez. Volia fer arribar el seu retrat a les famílies. Una mostra de suport. Una manera de dir-los que la societat els feia costat.

Però després de Cuixart i Sánchez van entrar a la presó els consellers. Llavors va fer el dibuix de Quim Forn i Oriol Junqueras. Aquesta vegada no sabia com fer-lo arribar a la família i el va penjar a Twitter, a veure si algú li podia explicar com enviar-lo. La gent que s’encarrega de la concentració de cada dimecres a la plaça del Rei de Barcelona va voler organitzar un acte de lliurament públic. Més tard, en veient la bona acollida que tenia el dibuix, va sorgir la idea de fer-ne una exposició.

Jordi Magrià necessitava moltes hores. Cada dibuix demana unes vuitanta hores de dedicació. I s’hi ha d’afegir la complicació que ho fa amb un bolígraf, que no permet cap error. No es pot esborrar. Cal, doncs, molta paciència per a anar fent el dibuix ratlla a ratlla, capa a capa. I ho va anar fent de mica en mica.

Finalment es va fer la primera exposició al Memorial 1714, amb un gran acolliment. Després el boca a orella ha fet que l’exposició s’hagi anat movent de vila en vila, fins i tot ha traspassat fronteres. Actualment, es pot visitar a la delegació del govern de Catalunya a Brussel·les. La mostra, titulada ‘El procés a punta de Bic‘, continuarà rodant per les terres catalanes. El mes vinent es podrà visitar a Bagà, la Selva del Camp i Torrelles de Llobregat. Per saber-ne les pròximes parades, podeu consultar la seva web.

Magrià explica que ell en cap moment no cercava aquest rebombori. ‘És la gent que em truca perquè vol que vagi al seu poble. Quan vaig lliurar el meu primer dibuix a Òmnium Cultural, ni els volia donar el meu nom, però les coses han anat així.’

Veient el poder d’aquests dibuixos, Bicman va voler fer un pas més: dóna suport econòmic als represaliats. En les exposicions ven litografies dels presos i els exiliats, uns diners que van destinats a l’Associació Prou Repressió Política, impulsada per Tamara Carrasco, i a l’Associació Catalana pels Drets Civils, dels familiars dels presos i els exiliats.

‘De tot plegat, em queda la satisfacció de saber que faig alguna cosa. Amb els meus dibuixos els ajudo a tenir més visibilitat’, diu. Magrià també està molt satisfet de la quantitat de gent que ha conegut aquests mesos. ‘Gent implicada amb la República, gent molt interessant.’

Aquest és un dels centenars d’actes de solidaritat que es fan cada setmana arreu del país per l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats. VilaWeb els recull a la secció ‘No esteu sols’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor