La Biblioteca Valenciana rep el llegat del guerriller Quico

  • L'arxiu és compost per documentació personal, fotografies, correspondència i  audiovisuals

VilaWeb

Europa Press

08.06.2023 - 16:45
Actualització: 08.06.2023 - 18:04

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha rebut l’arxiu personal del guerriller Francisco Martínez López, conegut com a Quico, per a incorporar-lo a la col·lecció especialitzada dedicada a l’exili republicà. L’arxiu està compost per documentació personal, fotografies, correspondència i arxius audiovisuals. Destaca l’abundància de testimoniatges de combatents que reflecteixen la seua experiència en la guerrilla i dels seus descendents, que plasmen la vida en l’exili.

Francisco Martínez López (Cabañas Raras, Lleó, 1925) va estar implicat en el moviment guerriller d’ençà que era molt jove. Va participar en el Servei d’Informació Republicana (SIR) dirigit per la Federació de Guerrilles de Lleó i Galícia. D’ençà de 1947 fins a 1951 va formar part de la segona agrupació de l’Exèrcit Guerriller vinculada al Partit Comunista.

En 1951, condemnat a mort pel règim franquista, es va exiliar a França, on va aconseguir el dret de residència com a refugiat polític. Allí va començar a militar en els grups d’unitat antifranquista. A partir de la legalització del Partit Comunista es va dedicar al treball d’exhumació de la memòria del moviment guerriller junt amb altres antics companys. Quan tornà en 1977, va continuar la seua labor de transmissió de la memòria antifeixista. Actualment viu al Campello (Alacantí).

La Biblioteca Valenciana va iniciar en 1995 la col·lecció de documents dedicats a l’exili valencià amb la donació del fons arxivístic, bibliogràfic i hemerogràfic que fa el matrimoni Guillermina Medrano i Rafael Supervia, mestra i advocat que es van exiliar als Estats Units.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor