21.08.2023 - 15:56
|
Actualització: 22.08.2023 - 14:58
La biblioteca Gabriel García Márquez del districte de Sant Martí de Barcelona és la millor biblioteca pública del món, segons la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA). Aquesta és la primera biblioteca pública del país a aconseguir aquest distintiu, que inclou un premi de 4.200 euros.
Després de ser-ne finalista juntament amb tres biblioteques més –la Public Library Janez Vajkard Valvasor Krškov d’Eslovènia, la City of Parramatta Library d’Austràlia i la Shangai Library East de la Xina–, l’IFLA acaba de premiar la instal·lació barcelonina en la cerimònia del lliurament del premi Biblioteca Pública 2023, feta avui dins el 88è Congrés Mundial de Biblioteques i Informació organitzat anualment per l’IFLA i que enguany es fa del 21 al 25 d’agost a Rotterdam (Països Baixos). El premi té objectiu de guardonar les noves biblioteques públiques d’arreu del món.
Alguns dels criteris que ha tingut en compte el jurat a l’hora de distingir la instal·lació és la qualitat arquitectònica –caracteritzada per l’estructura de fusta, els patis i terrasses a l’aire lliure i la simulació de pàgines de llibre a la façana–, el compromís amb l’aprenentatge i connexió social i la digitalització i solucions tècniques dels serveis. El jurat també ha valorat molt positivament la gran repercussió que ha tingut la biblioteca al barri, ja que ha estat capaç d’integrar-se al dia a dia de la vida dels veïns de Sant Martí.
De ser la biblioteca més petita de Barcelona, a la millor del món
L’antiga biblioteca del districte de Sant Martí era la més petita de la ciutat, amb tan sols 280 metres quadrats. Ara, la nova Gabriel García Márquez és un edifici de sis plantes, 3.318 metres quadrats, terrasses i patis; una instal·lació que fa 10 vegades la superfície de l’antiga biblioteca, que va ser operativa durant 54 anys i que ha aconseguit d’atraure l’atenció no solament dels veïns del barri sinó també de més barcelonins.
La biblioteca, que homenatja l’escriptor colombià, és especialitzada en literatura llatino-americana i també té una gran àrea de còmic dedicada al dibuixant i veí del barri Francisco Ibáñez, mort ara fa poc, amb un fons inicial de gairebé 500 títols. També disposa d’un fons de 40.000 documents, 140 punts de lectura i 30 punts d’accés a internet, a més d’una zona sensorial per a estimular els sentits d’infants amb discapacitats auditives i cognitives. Un altre tret característic de la biblioteca és que és la primera que té un estudi de ràdio propi, que serveix de ràdio comunitària de la xarxa de biblioteques públiques de la Diputació de Barcelona.
Acumulació de reconeixements
L’èxit de la Gabriel García Márquez no és solament cosa d’avui. L’any passat, els arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano, al capdavant de l’estudi SUMA Arquitectura i els responsables del disseny de l’edifici, van estar guardonats amb el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura 2022. Al mateix any, la biblioteca va ser la seu del segon Festival de Literatura Llatino-americana KM Amèrica, que va ser un èxit de participació. A més, les xifres d’aquest nou equipament són aclaparadores: fins al juliol, la biblioteca ha rebut més de 300.000 visites, una mitjana de més d’un miler de visitants el dia, i ha fet gairebé 200.000 préstecs. Durant el primer any, s’han fet més de 6.000 carnets nous i ha acollit més d’un centenar d’activitats i tallers.