Mil dies amb la biblioteca de Can Casacuberta de Badalona tancada: “No és normal”

  • La plataforma Can Casacuberta Oberta ha convocat avui una manifestació a les 18.30 davant la biblioteca per a denunciar el retard de l'ajuntament a reobrir l'espai

VilaWeb
Alaaddine Azzouzi
14.09.2022 - 21:40
Actualització: 14.09.2022 - 21:44

Fa mil dies que la biblioteca pública de Can Casacuberta de Badalona és tancada, d’ençà del 20 de desembre de 2019, a causa d’una avaria en el sistema de climatització. Des de llavors, l’edifici roman tancat i buit, amb tots els llibres dins, mentre els veïns fa mesos que en reclamen la reobertura. El consistori badaloní manté que tornarà a obrir aquesta tardor, però continua sense especificar-ne la data.

Per què és tan important que obri la biblioteca de Can Casacuberta? “És la biblioteca central de Badalona i la més gran. No és d’un sol barri, hi ve gent del centre, de Dalt de la Vila, Coll i Pujol, de Bufalà…”, argumenta Núria Sabaté, portaveu de la plataforma Can Casacuberta Oberta. “A més, compta amb el fons de llibres més destacat de la ciutat. Molts han quedat exclosos de préstec i els hem d’anar a buscar a una altra biblioteca”, afegeix.

Sabaté explica que Can Casacuberta oferia serveis essencials per als badalonins, com ara cursos de digitalització i aules nocturnes durant períodes d’exàmens. “Ara la gent va deambulant per la resta de biblioteques, que en molts casos no estan preparades. La gent gran, que ha de caminar vint minuts o trenta per anar a la biblioteca, es queda a casa.”

La plataforma recorda que el manifest de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) de 1994 sobre la biblioteca pública destaca la importància d’aquesta mena d’espais culturals: “La biblioteca pública, pas obligat del coneixement, constitueix un requisit bàsic de l’educació permanent, les decisions autònomes i el progrés cultural de la persona i els grups socials.”

Per tot això, la plataforma Can Casacuberta Oberta ha convocat avui una manifestació a les 18.30 davant la biblioteca per a denunciar el retard de l’ajuntament a reobrir l’espai. La concentració coincidirà amb l’audiència pública sobre l’estat de les obres. “Fem aquesta mobilització per pressionar el consistori. Han d’obrir la biblioteca i ens han de dir quan. Una data exacta. Quants dies haurem de sumar a aquests mil perquè reobri la biblioteca? No és normal”, reivindica la portaveu de l’entitat.

Mesos d’estira-i-arronsa amb l’ajuntament

Núria Sabaté diu que hi ha un problema endèmic amb el manteniment de la biblioteca: “És una desídia de fa molts anys. No és només la climatització, també falla la protecció contra incendis i les teulades, que tenen fuites d’aigua. Hi havia dies que s’havien de tancar algunes sales per la pluja.”

La portaveu de Can Casacuberta Oberta creu que al govern municipal, la pandèmia li ha servit de coixí. “Mentre no es podia anar a la biblioteca per qüestions sanitàries, ells podrien haver guanyat temps per a fer les obres. I no hi van fer res, només donar dates de reobertura que no compleixen”, retreu.

Des que va tancar la biblioteca, Badalona ha tingut tres batlles diferents: Àlex Pastor (PSC), Xavier García Albiol (PP) i l’actual, Rubèn Guijarro (PSC). Cap dels tres no ha estat capaç de reobrir l’espai. Va ser arran de la passivitat del govern municipal que, a començament d’abril d’enguany, va néixer el col·lectiu Can Casacuberta Oberta. Una setmana després, el consistori va formalitzar el contracte de part de les obres de l’espai. La regidora de Cultura, Anna Lara, d’ERC, que feia cinc mesos que era al càrrec, va anunciar que la biblioteca tornaria a obrir durant el primer trimestre del curs escolar. També va reconèixer que entenia el malestar dels veïns.

La plataforma Can Casacuberta Oberta explica que en aquell moment el consistori va adquirir alguns compromisos amb els ciutadans, com ara informar de l’estat de les obres mensualment i habilitar espais alternatius per a suplir els serveis de la biblioteca. Uns compromisos que, a parer seu, no s’han complert. “El consistori només ha fet una audiència, la del 9 de juny, de la qual la ciutadania va sortir decebuda. Fins fa poc no tenien propostes per a espais alternatius a la biblioteca. Tampoc activitats alternatives més enllà de la lectura de contes”, denuncia Sabaté.

Tres actuacions pendents amb una despesa total d’un milió d’euros

Els mesos vinents, mentre durin les obres de renovació de la climatització de la biblioteca, el consistori també farà l’adequació de l’edifici a la normativa de protecció contra incendis, que és una altra de les grans partides pendents, amb un pressupost de més de 390.000 euros.

Després, amb la biblioteca ja en funcionament, preveuen de substituir la coberta de zinc a la part exterior de l’edifici, que ha causat les filtracions d’aigua que hi ha encara ara a l’interior de la biblioteca. De fet, per tot l’edifici, pràcticament, hi ha papereres per a recollir l’aigua de les filtracions i plàstics cobrint llibres i ordinadors per a evitar que es malmetin quan plou.

Les obres a la coberta ascendeixen a uns 200.000 euros, segons el pressupost de l’ajuntament; és la tercera intervenció amb una despesa més gran de tots els arranjaments que s’han fet els darrers mesos. De fet, la inversió total arriba al milió d’euros, dels quals uns 850.000 euros se’ls emporten les tres actuacions pendents. També s’han fet unes altres intervencions de menor impacte, com la substitució de la caldera, la impermeabilització d’una segona coberta i la instal·lació d’un ascensor. El consistori diu que es fa un seguiment acurat de les obres per a evitar nous endarreriments en el calendari.

Centre Cultural el Carme, un equipament per a mentrestant

Precisament, aquesta setmana, l’Ajuntament de Badalona ha anunciat que adaptarà diversos espais del Centre Cultural el Carme, a deu minuts a peu de Can Casacuberta, per oferir temporalment els serveis de la biblioteca. El consistori en donarà els detalls a l’audiència pública d’avui, quan fa mil dies de la clausura de l’equipament. Segons que ha avançat l’ACN, el Carme obrirà el 19 de setembre amb l’espai de consulta del fons bibliotecari amb servei de préstec, un espai familiar per a fer tallers, dos racons de lectura i treball i una sala d’activitats programades de foment de la lectura. Així mateix, aquest setembre, totes les biblioteques de la ciutat han recuperat també l’horari d’obertura en dissabtes, de deu del matí a dues del migdia.

Sobre l’adaptació del Carme, la plataforma Can Casacuberta Oberta diu que encara no pot valorar-la: “Ens n’hem assabentat per la premsa i només sabem el que en diuen els articles. Ens falten els detalls.” També reivindiquen que la proposta del Carme prové dels ciutadans: “Ho va proposar una dona en la primera audiència amb l’ajuntament. En un primer moment, van dir que no es podia habilitar l’espai perquè hi havia una exposició. Si ho han fet ara, és perquè la plataforma ho va exigir i els ciutadans mateixos van proposar aquest equipament.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor