05.05.2022 - 18:37
|
Actualització: 05.05.2022 - 19:23
Prendre un got gran d’orxata natural durant tres dies és suficient per a produir canvis en la microbiota intestinal associats a un perfil microbià més saludable. Així ho ha demostrat l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), en un assaig amb trenta-cinc persones voluntàries, que van prendre 300 mil·lilitres diaris d’orxata sense pasteuritzar i sense sucre afegit, durant tres dies.
Els resultats, publicats a la revista científica Nutrients, suggereixen que el consum d’aquest producte tradicional elaborat a partir de la xufa pot millorar la salut digestiva i l’estat general de salut, segons ha informat el CSIC en un comunicat.
L’estudi va analitzar la microbiota intestinal, els microorganismes presents en el sistema digestiu, dels voluntaris abans i després del consum d’orxata natural. Aquest producte tradicional és ric en midó resistent, àcid oleic, com l’oli d’oliva, i aporta antioxidants presents en la xufa d’on s’obté.
Tres perfils de microorganismes
L’anàlisi de la microbiota intestinal per seqüenciació de l’ADN microbià va mostrar tres perfils de microorganismes en els voluntaris abans de l’estudi. Aquests perfils van canviar en tots els casos després del consum d’orxata, “sent enriquits amb diversos bacteris beneficiosos, substància amb múltiples beneficis per a l’intestí i el sistema immune”, assenyala l’entitat.
Patrons microbians més saludables
“En només tres dies, les poblacions bacterianes de tots els voluntaris van canviar cap a patrons microbians més saludables, similars als quals promou la dieta mediterrània o vegetariana”, ha assegurat Gaspar Pérez, l’investigador del CSIC en el IATA que lidera l’estudi.
En concret, després de l’assaig els investigadors van observar que augmentava la presència de bacteris com Akkermansia, associada a la pèrdua de pes, Christenellaceae i Clostridiales, a més de Faecalibacterium, associada al control de la glucosa, Bifidobacterium i Lachnospira. “Es tracta d’espècies que ja existien en el sistema digestiu dels voluntaris, però que el consum d’orxata natural ha millorat el perfil de la microbiota intestinal de les persones que van participar en l’assaig.
Estudi anteriors sobre el consum de nous
En 2017, el seu grup d’investigació ja va publicar un estudi que revelava la major presència de nutrients en l’orxata natural sense pasteuritzar. Ara, inspirats per altres estudis fets per la investigadora del IATA-CSIC Carmen Collado, en el qual ja van detectar canvis en la flora intestinal després de consumir nous, han fet aquest assaig per a comprovar si passava el mateix amb aquest producte tradicional.
Després del cervell, el sistema digestiu concentra el nombre més gran de connexions nervioses del cos, així com el 70% de les cèl·lules immunitàries. Per tant, el correcte funcionament de l’intestí influeix notablement sobre l’estat de salut i el benestar general. “En el nostre estudi hem vist que l’orxata natural sense sucre estimula la proliferació de bacteris beneficiosos que ajuden a mantindre un correcte funcionament digestiu“, destaca el científic del CSIC.