Bernabé a l’ex-consellera Pradas: “Demana’m l’UME, per favor!”

  • La delegada del govern espanyol al País Valencià diu que va oferir la Unitat Militar d'Emergències a les 12.23 i que Emergències no la va demanar fins passades les tres
  • Bernabé reconeix que durant la reunió del CECOPI no es va parlar de la situació del barranc de Torrent

VilaWeb
14.04.2025 - 11:04
Actualització: 14.04.2025 - 12:32
00:00
00:00

Avui declaren davant la jutgessa de Catarroja la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, i el president de la Diputació de València, Vicent Mompó. Segons que han filtrat persones presents en la declaració, la delegada del govern al País Valencià, Bernabé ha dit a la jutgessa que va oferir a l’ex-consellera Salomé Pradas la mobilització de la Unitat Militar d’Emergències de l’exèrcit espanyol (UME) a les 12.23 del dimarts 29 d’octubre de 2024. Aquest primer contacte el va fer arran de la desaparició d’un camioner en la comarca de la Ribera. A les 14.33 van tornar a parlar i, segons que ha dit Bernabé, va dir a l’ex-consellera: “Demana’m l’UME, per favor.” Emergències no en va demanar el desplegament fins passades les tres. També ha relatat que la primera petició que la delegació va rebre contenia errades i que Emergències va tornar a enviar el formulari.

Dies després de la gota freda, Salomé Pradas va negar que la delegada del govern espanyol oferís la Unitat Militar d’Emergències per a treballar en les inundacions.

Bernabé ha començat a declarar davant la jutgessa a les 9.41. Duia tot de notes i papers i ha explicat les seues actuacions durant la riuada. A més, li ha lliurat una llista amb totes les trucades que va fer. Algunes defenses s’han queixat que pogués consultar els papers i ella ha dit que, per exemple, la llista de telefonades li serveix d’agenda per a saber què feia en cada moment aquell dia.

No es va parlar del barranc de Torrent

El fiscal ha preguntat a Pilar Bernabé si en la reunió del CECOPI es va parlar de la situació del barranc de Torrent. La delegada del govern espanyol ha dit que l’augment del cabal de la rambla es va tranmetre a partir de les 18.43, i que en aquell moment no estaven connectats al CECOPI. Ha reconegut que ningú en aquella reunió va fer cap referència al barranc a pesar que hi havia una alerta hidrològica d’ençà de les dotze del migdia. Va ser en la conversa amb la batllessa de Paiporta que va saber què passava.

La desconnexió telemàtica

Del primer moment, es va informar que la delegada del govern espanyol havia participat en el CECOPI telemàticament. Aquest fet va ser criticat a bastament pel Consell com a resposta a les crítiques per l’absència de Carlos Mazón. En la declaració com a testimoni, Bernabé ha dit que pensava que quan la van desconnectar de la reunió era perquè els responsables del Consell havien de redactar el missatge d’alerta a la població i que va pensar que el text inclouria una recomanació perquè la gent pujàs a llocs elevats.

Una de les altres afirmacions de Pilar Bernabé que s’han fet públiques és que, abans de reconnectar-se, ja havia vist les imatges de la caiguda del pont de Picanya. També ha dit que durant aquesta pausa ja havia parlat amb uns quants batlles, i que la batllessa de Paiporta li havia dit que hi havia gent ofegant-se. Ha dit que Pradas li va respondre que això passava en més municipis. Per això, ha afirmat, en aquell moment va demanar que el missatge d’alerta no fos únicament per a les zones que podrien resultar afectades per un possible trencament de la presa de Forata, sinó per a tota la demarcació de València.

Proposta d’evacuació

Segons la delegada del govern espanyol, quan els tècnics de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) van advertir d’un possible trencament de l’embassament de Forata, que regula el riu Magre, l’ex-consellera Salomé Pradas va proposar que s’evacuassen les poblacions de la comarca de la Ribera més exposades. Els tècnics li van dir que això volia dir milers de persones i que implicava un risc vital.

Segons que s’ha sabut, Bernabé ha declarat que va demanar al president de la CHX, Miguel Polo, que avisàs els batlles d’aquella zona.

El telèfon espatllat de Carlos Mazón

Fonts presents en la declaració han dit que Pilar Bernabé ha afirmat que havia parlat amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, després de l’enviament de l’alarma a la població. Segons que ha dit, el president li va trucar amb un telèfon que no era el seu perquè, segons que va dir, el seu s’havia espatllat. Mazón va dir a Bernabé que sabia que la vice-presidenta primera i la vice-presidenta tercera del govern espanyol volien parlar amb ell, i li va demanar que els transmetés que totes dues administracions estaven coordinades.

Telefonades al 112

Pilar Bernabé ha dit davant la jutgessa i la resta de parts que a les cinc de la vesprada va saber que la sala del 112 rebia telefonades d’alerta sobre la situació del barranc de Torrent (conegut per barranc del Poio).

Ganes de col·laborar

Abans d’entrar al jutjat, Pilar Bernabé ha dit als periodistes que tenia ganes de col·laborar amb la justícia.

“Vinc amb l’ànim de col·laborar amb la justícia, que crec que és la millor manera de contribuir a la pau de moltíssimes persones que han patit tant durant tots aquests mesos, especialment els familiars de les víctimes mortals. Intentaré de respondre a totes les preguntes que em facen per a col·laborar amb la justícia, amb sa senyoria i amb totes les persones que em pregunten avui”, ha dit abans d’entrar. I ha anunciat que en acabar la declaració tornarà a comparèixer.

La declaració de Bernabé serà fonamental perquè ella és membre nat del CECOPI i, a més, és la representant de l’estat, del qual depenen tant AEMET com la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que són les dues agències en el punt de mira del Consell de Carlos Mazón.

Quant al president de la Diputació de València, Vicent Mompó, és previst que comence a declarar a dos quarts d’una del migdia. Mompó no és membre del CECOPI, però va anar al Centre d’Emergències de l’Eliana per a seguir de prop els efectes de la gota freda.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
Fer-me'n subscriptor