BeReal: l’aplicació contra les aparences d’Instagram que posa a prova l’autenticitat dels usuaris

  • Cada dia a una hora diferent, els envia una notificació i només els dóna dos minuts per a compartir nou contingut

VilaWeb

Marina Arbós Junyent

26.04.2022 - 20:55
Actualització: 27.04.2022 - 00:51

Una xarxa social imprevisible i que fuig de les aparences. Així es presenta BeReal, una nova aplicació que proposa als usuaris de compartir contingut sense deixar espai a la preparació, als filtres ni al somriure perfecte. El mecanisme és molt clar i les normes prou estrictes: els usuaris reben una notificació a una hora aleatòria del dia i quan hi entren només tenen dos minuts per a compartir dues fotografies –una feta amb la càmera interior, normalment un autoretrat, i una altra feta amb l’exterior.

L’objectiu és que ofereixin una imatge del moment exacte i del lloc concret on són i que tots els usuaris ho facin alhora. Únicament si comparteixen la seva fotografia podran veure les que han penjat els seus amics. Una vegada publicada, l’usuari pot interactuar amb la resta amb reaccions personalitzades i comentaris a les imatges dels seus seguidors i, a la vegada, també en pot rebre.

I si heu sortit amb els ulls tancats al primer clic? Doncs només teniu aquest parell de minuts per a repetir la fotografia. Si no, tothom qui tingueu com a amic a l’aplicació podrà veure que no heu complert el desafiament a la primera. De totes maneres, no cal que us hi escarrasseu gaire, perquè en rebre la següent notificació –com a màxim, al cap de vint-i-quatre hores– la imatge s’esborrarà per a tothom i només la conservareu vosaltres.

Lluny de potenciar una gran i creixent xarxa virtual, BeReal opta per conservar la xarxa que l’usuari ja té. D’aquesta manera, només pot afegir com a amistats les persones que tingui a la llista de contactes del telèfon mòbil. És una manera d’assegurar-se que tant les persones que podeu incloure com les que us poden incloure us coneixeu de debò. A més, no hi ha “m’agrades” ni tampoc nombre de seguidors. “Al final, és una aplicació on només tens els teus amics més propers i, per tant, t’és igual penjar qualsevol cosa. Per exemple, al BeReal m’és igual penjar una fotografia amb una cara espantosa després d’un dia sencer a la biblioteca”, diu la Mar Grau, usuària habitual de l’aplicació.

L’aplicació –que va néixer a l’estat francès ara fa dos anys– va agafant volada, sobretot, entre la generació Z, que com més va més opta per l’autenticitat i la immediatesa. Ara bé, aquesta naturalitat no sempre és real: “S’ha detectat una tendència cap a l’espontaneïtat encara que moltes vegades la naturalitat és fingida. Les fotografies suposadament espontànies es poden preparar més que unes altres en què el postureig és evident. Dit d’una altra manera, hi ha una tendència a fer que l’aspecte i la roba semblin naturals, però la preproducció és molt elaborada”, explica Xavier Ribes, doctor i director del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Actualment, l’app té milers d’usuaris a tot el món, molts dels quals consideren que el seu punt fort és la defensa de la quotidianitat. “La gent no intenta de quedar bé a les fotos, és molt espontani i ningú et jutja per la foto que penges”, explica Anna Sánchez, que va descobrir BeReal fa uns mesos. “M’havien dit que era molt divertit, però al principi em feia mandra descarregar-la. Ara que la tinc, em sembla curiós veure què fa la gent en un moment aleatori, sense filtres”, afegeix.

Una aplicació que no hi entén de fronteres –ni de fusos horaris– i que a la Júlia Brucart li ha permès de mantenir el vincle més quotidià amb els seus companys d’Erasmus: “Acostumats a compartir-ho tot, sabíem que ens faria il·lusió saber què fèiem en el nostre dia a dia quan no estiguéssim junts”, diu.

Els èxits i els perills del BeReal 

“Les condicions d’ús de l’aplicació són innovadores i són un joc en si mateixes: una sola fotografia el dia i només en el moment que l’aplicació ho demana. Permet d’estar en contacte amb el teu cercle en moments que, potser, no hi pensaves. I la sensació de pertinença i d’interrelació, pel fet d’intercanviar les imatges en sincronia temporal, és molt gran”, explica Ribes. Alhora, diu que aquesta voluntat de potenciar la naturalitat també té perills: “La dependència i l’obligació d’atendre l’app al mòbil per sobre de tot i el poc control de la informació que es comparteix: la pressió de temps en la demanda de la fotografia pot fer que s’enviï una imatge amb informació que no hauríem de compartir, o que no voldríem compartir.”

Una aplicació fins ara prou innovadora, tot i pot ser que –com ja ha passat amb els vídeos de l’estil de TikTok– Instagram introdueixi una funció similar: “Instagram ha tingut l’habilitat d’incorporar les funcions que han tingut èxit en altres plataformes. De manera que no seria estrany que afegís aviat alguna funcionalitat similar a les que té BeReal”, admet Ribes.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor