Beques de menjador 2015-2016: començament de curs, ball de xifres

Miquel Gené
20.10.2015 - 09:04
VilaWeb

La tornada a l’escola implica, en molts casos, haver de quedar-se al menjador escolar. Aquest servei és clau per a molts infants i joves perquè els garanteix un àpat com a mínim una vegada el dia. Però, realment tots els infants i joves que necessiten aquest servei en poden fer ús? Aquests dies hem sabut les primeres dades de beques menjador atorgades: 68.159, segons el Departament d’Ensenyament (7 d’octubre), lluny de les 80.000 promeses abans de començar. El ball de xifres sembla que ha començat.

Alguns consells comarcals (Baix Llobregat, Gironès, Barcelonès i Vallès Occidental) ja han denunciat una reducció del pressupost per als ajuts addicionals d’aquestes beques, és a dir, els que van adreçats a les famílies que es troben al límit, malgrat no complir els requisits de renda per a una beca garantida. De moment, silenci d’Ensenyament sobre quants d’aquests ajuts extraordinaris s’han atorgat i amb quin pressupost als consells comarcals. Es faran públiques aquestes dades? Mentrestant, tinguem-ho present, hi ha alumnes que necessiten aquest àpat i famílies que no el poden pagar o han de sacrificar unes altres despeses necessàries.

A més, si es complís la partida promesa per al curs de 80.000 beques menjador i 48 milions d’euros, equivaldrien a 4.500 beques més, però amb una inversió de 6 milions d’euros menys, respecte del curs 2009-2010 (es van donar 75.460 beques amb un pressupost de 54,01 milions d’euros per a 951.408 alumnes, d’infantil a ESO). La raó: segurament que ara només el 25% de les beques són del 100% de l’àpat; la resta són del 50%. Tampoc no hem de passar per alt que aquest curs tenim 1.015.500 alumnes –64.000 més– en aquestes etapes d’ensenyament, i un índex de pobresa infantil i risc d’exclusió social d’infants de menys de setze anys del 31,8% el 2014 (quasi el doble que no el 2008, quan era del 17,6%), segons dades d’Idescat.

Cal tenir en compte, a més, que Ensenyament inclou en les seves dades els increments de beques menjador del Consorci de Barcelona gràcies a les aportacions noves de lajuntament2,8 milions que afavoriran sis mil famílies. De fet, el curs passat dels 11,5 milions del Consorci, l’ajuntament en va posar 8,14 milions (el 70,5%) i el Departament, 3,36 (29,5%).

Sigui com sigui, si analitzem les dades de l’informe del Síndic de Greuges del 2013 sobre malnutrició infantil, la quantitat de beques menjador assignades, l’augment del nombre d’alumnes, l’increment de la pobresa infantil, el percentatge d’alumnat total que rep aquests ajuts, el percentatge d’alumnes en risc de pobresa o exclusió social que tenen beques menjador i el percentatge d’aquestes beques que són del 100% de l’àpat, podem veure que l’oferta de beques menjador per a aquest curs no és suficient.

Sembla, doncs, que molt probablement aquest curs ens quedarem lluny de les 80.000 beques promeses, de les quantitats pressupostades en els altres cursos, de cobrir la demanda de les famílies i de poder atendre l’increment del nombre d’alumnes dels darrers cursos i l’augment de la pobresa i el risc d’exclusió social.

Més qüestions polèmiques:

El pla pilot per a concedir un àpat a secundària

L’anomenat pla pilot consisteix a donar un entrepà i fruita a alumnes de secundària en deu centres de Barcelona. De 297.226 alumnes, només uns 5.000, és a dir, l’1,7%, reben beques de menjador. Aquesta percentatge anecdòtic indica que la mesura és molt lluny de ser un pla digne per a solucionar la manca d’ajuts i poder a garantir una bona nutrició a tot l’alumnat de l’ESO.

Els tres milions d’euros per a llars d’infants

L’engany no és tant en les xifres com en el fet de voler mostrar com un acte de sensibilitat social, allò que va ser un dels punts de la negociació política de CiU amb ERC perquè aquesta formació donés suport als pressuposts de la Generalitat del 2015 al gener.

Sovint ens parlen de les beques menjador com qui parla dels metres que avançarem per anar de casa fins el forn de pa del xamfrà del davant. Però, en realitat, hauríem de parlar dels milers de quilòmetres que hem de fer per arribar a Berlín. Si apliquem el percentatge de pobresa infantil i d’exclusió social (31,8%) al nombre d’alumnes d’Infantil a l’ESO (1.015.500) veiem que a Catalunya hi ha 322.900 alumnes d’aquestes edats vivint en famílies pobres o en risc d’exclusió social. Les 80.000 beques anunciades només arribarien al 24,8%. Calen 242.900 beques més per a poder ajudar tota la pobresa infantil i els infants en risc d’exclusió, els catalans i catalanes que construiran el futur del país.

Tenint en compte que els ajuts en beques de menjador només arriben a un 25% de població infantil en risc d’exclusió social i en el cas de l’ESO tan sols a un 1,7% de l’alumnat, podem concloure que la quantitat de beques menjador previstes per a aquest curs és molt lluny de poder garantir una escola inclusiva i la igualtat d’oportunitats a l’ensenyament. No toca fer ballar les xifres ni jugar-hi. Toca posar fil a l’agulla i atendre totes les necessitats dels nostres alumnes. I fer-ho ara!

Miquel Gené, de l’AMPA Escola Fort Pienc i de la comissió de beques menjador i pobresa infantil de FaPaC

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor